Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Wet kwaliteitsborging van de baan?

Dinsdag 11 juli 2017 heeft minister Plassterk de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op de lange baan geschoven. Dat zagen we natuurlijk, gezien de commotie de afgelopen week, al aankomen. Maar nu is het officieel. Veel gemeentelijke bouw- en woningtoezichters vinden dat hij op de valreep toch nog tot bezinning is gekomen. Daar hoor ik ook bij. En nu maar hopen dat van uitstel afstel komt. Al zal dat wel valse hoop zijn.

Er moet echter wel iets gebeuren.

De realiteit is dat door de crisis en door het ‘gedoe’ over deze wet en de invoeringsdatum daarvan veel gemeenten op voorhand hun organisaties al hebben ingekrompen. Juist nu het overal zo druk is hebben we moeite om aan de vraag (en aan de kwaliteit?) te voldoen. Daardoor is Toezicht en Controle misschien juist op dit moment wel op het laagste niveau ooit.

Ik ga hier niet uitleggen dat minister Plassterk toch erg slecht voorgelicht is door zijn ambtenaren

Hoe nu verder?

Wat mij betreft blijft de toets op het onderdeel veiligheid (constructieve veiligheid, maar ook brandveiligheid) uit het Bouwbesluit bij de gemeenten. Nu, maar ook in de toekomst, bij de invoering van de Omgevingswet. De overige aspecten van het Bouwbesluit kun je privaat regelen.

Om die toets op constructieve veiligheid bij Bouw- en Woningtoezicht goed te regelen, moeten  gemeenten hun krachten bundelen. En ook het toezicht op de bouw moet op een aantal plekken nieuw leven worden ingeblazen. Want een papieren bouwvergunning met volledig getoetste constructies die uiteindelijk niet wordt gecontroleerd, daar hebben we natuurlijk niets aan.

Meerdere malen heeft minister Plassterk ons verweten dat dat de huidige praktijk is. Ik ga hier niet uitleggen dat hij toch erg slecht voorgelicht is door zijn ambtenaren, maar ontkennen dat dat nergens gebeurt, gaat me ook weer te ver. Laten we zeggen dat met name de grotere gemeenten hun zaakjes aardig voor elkaar hebben en dat in die gemeenten misschien wel 90 % van het bouwvolume in Nederland wordt gebouwd.

Maar goed, er moet dus wel iets veranderen om het Toezicht en de Controle te verbeteren, zichtbaarder te maken en vooral het vertrouwen te kweken dat het ook gebeurt.
In november 2012 hebben wij een visiedocument geschreven, waarin we uiteen zetten hoe je in Nederland de controle van constructies en het toezicht op de uitvoering daarvan op een onafhankelijke manier zou kunnen regelen. Dat document blijkt nog steeds verrassend actueel.

Ik raad iedereen, maar vooral de ambtenaren in Den Haag die zich bezig houden met de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen aan dit document eens goed te bestuderen:

Joop van Leeuwen

Relatiebeheerder bij de Gemeente Almere
Voorzitter van het Centraal Overleg Bouwconstructies

Lees ook eerdere blogs van Joop van Leeuwen.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren