Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Iedereen heeft recht op controle

Ik ben op dit moment op vakantie in Italië. Kijkend naar de bouwwerken die hier in uitvoering zijn, moet ik denken aan een presentatie van een Italiaanse 'professore' die ik zeker twintig jaar geleden heb bijgewoond. Hij vertelde het een en ander over de Italiaanse bouwregelgeving. Hij sloot zijn presentatie af met: "Zoals u zult hebben begrepen, hebben wij in Italië de strengste bouwregelgeving van Europa. Alleen houdt niemand zich er aan."

Nu valt dat volgens mij wel mee. Bij een bezoek aan een winkelcentrum toch even gekeken naar vierzijdig, puntvormig ondersteunde glazen balustrades langs de trappen en de vide. Zonder te rekenen durf ik te zeggen dat hier glas 10.2.10 wel voldoet. Bij de glazen zijwangen van de roltrappen zouden we dezelfde discussie kunnen voeren die we in Nederland ook zo nu en dan voeren. Voldoen die nu aan het Bouwbesluit of niet?

Ik ben al vele jaren lid van het Consortium of European Building Control. Binnen deze organisatie zijn we het er allemaal over eens dat 'building control' noodzakelijk is. De meeste van de leden vinden zelfs dat deze controle moet worden uitgevoerd door een derde partij en dus niet door de bouwer zelf. Meerdere keren is er over dit onderwerp gediscussieerd. Toch lukt het niet om tot een echt eenduidige visie over het toe te passen systeem van bouwcontrole te komen. En dat terwijl Europa bij het CEBC toch hoog in het vaandel staat.

Misschien moet dat ook wel niet. Bijna alle landen in Europa hebben verschillende systemen van bouwcontrole. Daarbij is bouwtoezicht die volledig door de overheid wordt uitgevoerd veruit in de minderheid. En in bijna alle landen gaat het zo nu en dan verkeerd. Wat een aantal landen wel doet is de controleur erkennen: de 'chartered surveyor', de 'prüfingenieur' enz. Binnenkort krijgen we in Nederland de eerste registertoetsers, constructeurs die gespecialiseerd zijn in het controleren van constructieontwerpen en berekeningen.

De private kwaliteitsborging gaat er ook in Nederland komen. Nu maar hopen dat de juiste instrumenten worden gekozen en zelfcontrole niet te gemakkelijk wordt toegestaan uit proportionaliteitsoverwegingen. Juist de kleinere bouwwerken hebben vaak ondeskundige opdrachtgevers en niet de financiële draagkracht om een eventueel gebrek op te lossen. Immers, iedereen heeft recht op controle.

Maar ja, wat maakt het eigenlijk uit? Meestal gaat het goed. Buiten is het 28°C en Nederland heeft zojuist van IJsland verloren.

Joop van Leeuwen

Teamleider Toezicht Handhaving en Constructie bij Stadsbeheer Almere

Lees ook eerdere blogs van Joop van Leeuwen.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren