Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Spatmechanisme bepalend voor brandveiligheid tunnels

Ontwikkeling EEM-spatmodel voor spatgedrag beton in tunnels in kader van promotieonderzoek Bas Lottman, Aryan Snel, Frank Kaalberg, Joost Walraven, Cees Blom, Eddie Koenders, Bas Lottman, Aryan Snel, Frank Kaalberg, Joost Walraven, Kees Blom, Eddie Koenders - 20 december 2017

In een promotieonderzoek aan de TU Delft naar het spatgedrag van beton onder brand is een EEM-model afgeleid dat zowel poriedrukken als thermische spanningen beschrijft. Dankzij deze gekoppelde benadering is dit model een waardevolle aanvulling op de huidige praktijk van brandveilig ontwerpen van tunnels.

Dit artikel is gebaseerd op een promotiestudie ‘The spalling mechanism of fire exposed concrete’ die dr.ir. B.B.G. Lottman heeft uitgevoerd aan de TU Delft. Promotor van deze studie was prof.dr.ir.Dr.-Ing. E.h. J.C. Walraven (Technische Universiteit Delft) en tweede promotor was prof.dr.ir. E.A.B. Koenders. (Technische Universität Darmstadt). Verder hadden zitting in de promotiecommissie: prof.Dr.-Ing. F. Dehn (Universität Leipzig), prof.dr.ing. R. Felicetti (Politecnico di Milano), prof.dr.ir. H.E.J.G. Schlangen (Technische Universiteit Delft), dr.ir. L. Pel (Technische Universiteit Eindhoven), dr.ir. C.B.M. Blom (Technische Universiteit Delft) en prof.dr.ir. D.A. Hordijk (Technische Universiteit Delft, reservelid).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Chris Bos - Gepensioneerd constructeur 22 december 2017 22:18

Hoe kan je een spatgedrag krijgen in een tunnel waar aan een kant waterdruk staat van 2 atmosfeer en aan de andere kant men met moeite het vuur 1 uur aan de gang houdt. Als er spat optreedt dan toch niet tot de wapening waar het vervormingsgedrag onmiddellijk wordt gesmoord door protesterende waterdruk van buiten. Liever niet rekenen maar alles testen.!! De verleiding van computer-programma's heeft al heel wat onzin te weeg gebracht.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren