Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Meest gelezen artikelen van 2021

6 januari 2022

Wat waren de populairste artikelen van het afgelopen jaar? De redactie van Cement zet ze voor je op een rij.

De publicatie van de oorzaak van het instorten van de tribune van het NEC-stadion kreeg de meeste aandacht op Cementonline. De bijzondere constructies van de Rotterdamse Cooltoren scoren de tweede plaats en op de derde plaats vinden we een publicatie over het nieuwe CROW-rapport met een methode voor de berekening voor gewapende betonconstructies met verhinderde vervormingen.

Bekijk hieronder de complete top 10 van 2021. Alle artikelen zijn tijdelijk gratis toegankelijk.

1. Hogere belasting en verkeerde verdeling wapening oorzaak instorten tribune NEC-stadionJacques Linssen
Het instorten van een deel van de tribune van het NEC-stadion De Goffert had twee hoofdoorzaken: de belasting was hoger dan waarmee is gerekend en de wapening was niet op de juiste positie aangebracht. Dit is de voorlopige conclusie van Royal HaskoningDHV na onderzoek naar de technisch oorzaken van het incident.

2. Bijzondere constructies voor de Cooltoren - Alexandros Glias en Maurice Prumpeler
De skyline van Rotterdam krijgt er weer een nieuwe woontoren bij: de ruim 150 m hoge CoolTower of, op z'n Rotterdams gezegd: Cooltoren. Deze toren trekt de aandacht met grote uitkragende balkons en open gevels. Weggewerkt in het gebouw bevinden zich een aantal bijzondere constructies.

3. Nieuwe methode scheurwijdteberekening - Maartje Dijk
Voor het berekenen van scheurwijdten in betonconstructies bestaan veel verschillende methoden en deze worden ook nog eens door iedere constructeur op een andere manier geïnterpreteerd. Dit levert in de praktijk grote verschillen op in toegepaste wapening en daarmee in de kwaliteit van bouwwerken. Een CROW-commissie 'Scheurwijdtebeheersing van betonconstructies' heeft zichzelf de uitdaging gesteld meer duidelijkheid te geven over dit onderwerp. Het resultaat is een door de hele commissie gedragen, uniforme methode die wordt gepresenteerd in een CROW-rapport.

4. Stabiliteitskern met tweede-orde-effecten - Jorrit van Ingen
De stabiliteitsbeschouwing is een van de belangrijkste paragrafen in de berekening van een hoogbouwproject. Om horizontale belastingen en belastingen uit scheefstand op verantwoorde wijze af te dragen naar de fundering, moet een voldoende stijve stabiliteitsconstructie worden ontworpen, bijvoorbeeld een kern. De belangrijkste parameter hierin is de buigstijfheid EI. In een case wordt toegelicht hoe die buigstijfheid kan worden bepaald en wordt bekeken hoe met scherp rekenen de tweede-orde-effecten kunnen worden beperkt.

5. 10 jaar na instorten galerijvloer Antillenflat - Brandon van Ostaden, Marinus Poelert en Wouter van den Berg
In mei 2011 bezweek een uitkragende galerijvloer van de Antillenflat in Leeuwarden. Nadien zijn bij honderden woongebouwen in Nederland uit de periode van voor 1975 de uitkragende galerijen en/of balkonvloeren onderzocht en indien noodzakelijk versterkt. Wat hebben de vele onderzoeken en de diverse uitkomsten ons de afgelopen 10 jaar geleerd?

6. KU Leuven bestudeert breedplaten en… - Gerrie Dieteren en Simon Wijte
Op 7 januari is op de site www.architectura.be een bericht verschenen, getiteld 'KU Leuven bestudeert breedplaten - Getest en (zeer) goed bevonden'. Gegeven de breedplaatvloerenproblematiek in Nederland trekt deze titel in Nederland zeker de aandacht van geïnteresseerde constructeurs. Hoe verhoudt zich dit onderzoek tot de Nederlandse situatie?

7. Duurzaamheid leidend bij IJboulevard - Cor van Vliet, Danny Esselman en Eric Pinas
Aan de IJzijde bij Amsterdam Centraal is gestart met de bouw van de IJboulevard, met daarin geïntegreerd een nieuwe ondergrondse fietsenstalling. In het ontwerp waren duurzaamheid, en meer concreet de MKI, een expliciet criterium, wat heeft geleid tot een aantal keuzes in het constructief ontwerp.

8. Gewapend geopolymeerbeton in de infrasector - Felix Leenders, Herman van den Noort, Jos Kronemeijer en Kamel Arbi
In de constructief gewapende tussenwanden in een spooronderdoorgang in Heiloo is geopolymeerbeton toegepast. Dat is uniek voor Nederland want tot nu toe is hier vooral ervaring mee opgedaan in ongewapende toepassingen. In het toegepaste geopolymeerbeton is het bindmiddelsysteem gebaseerd op hoogovenslak en vliegas, zonder portlandklinker. Op een toegevoegde activator na zijn de overige grondstoffen gelijk aan traditioneel beton. Zowel op mechanisch gebied als op de gestelde duurzaamheidseisen presteert het geopolymeerbeton op vergelijkbare wijze als traditioneel beton. En dat met een gevalideerde CO2-reductie van 50% ten opzichte van CEMIII/B beton.

9. Grensverleggende parkeergarage - Caroline Wagner, Ruud Arkesteijn en Stephan van Tilburg
In de Amsterdamse wijk de Oude Pijp, pal naast het Museumplein, is onder de Boerenwetering de Albert Cuypgarage gebouwd. Een uniek project, want niet eerder werd in Amsterdam een parkeergarage aangelegd onder een bestaande watergang. Een van de innovaties was een geïntegreerde keldervloer, waarbij staalvezelversterkt onderwaterbeton in de eindfase samenwerkt met de daaroverheen gestorte constructievloer.

10. Paleis Het Loo (1) - Bouwkuip met verschillende technieken - Eddy van Caulil, Falco van Dijck, Jaap Cromwijk en Jens de Vries
Tegelijk met een intensieve renovatie van Paleis Het Loo vindt een ondergrondse uitbreiding plaats. De uitbreiding bestaat uit een nieuw deel onder het centrale plein, dat de vleugels verbindt met het hoofdgebouw. Het project is opgedeeld in vijf deelprojecten, waaronder Perceel P1: de bouwkuip en tijdelijke opvangconstructies.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren