Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Hogere belasting en verkeerde verdeling wapening oorzaak instorten tribune NEC-stadion

Jacques Linssen - 5 november 2021

Het instorten van een deel van de tribune van het NEC-stadion De Goffert had twee hoofdoorzaken: de belasting was hoger dan waarmee is gerekend en de wapening was niet op de juiste positie aangebracht. Dit is de voorlopige conclusie van Royal HaskoningDHV na onderzoek naar de technisch oorzaken van het incident.

Op 17 oktober bezweek het onderste tribune-element in het uitvak van het stadion van de Nijmeegse voetbalclub NEC. Het betrof een prefab-betonelement, ter grootte van drie tribunerijen. Het gebeurde na afloop van een wedstijd tegen Vitesse, toen de supporters in het betreffende vak flink aan het springen waren. Bij het incident vielen geen slachtoffers, onder meer doodat er een container onder de tribune stond opgesteld.

Onderzoek

Kort na het incident gaf gemeente Nijmegen in samenspraak met NEC opdracht aan Royal HaskoningDHV om te achterhalen wat de technische oorzaak was van het bezwijken van het element. Op vrijdag 5 november kwam het ingenieursbureau met tussentijdse resultaten, gepresenteerd tijdens een persconferentie door Erik Middelkoop, die het onderzoek namens Royal HaskoningDHV leidt.
Uit het onderzoek kwamen twee hoofdoorzaken naar voren: de belasting en de wapening in het betonnen element.

Belasting

Bij het onderzoek bleek dat de tribunes zijn berekend op een belasting van 4 kN/m2. Dat komt ongeveer overeen met het aantal mensen dat tijdens het incident op het betreffende deel van de tribune aanwezig was. Echter, doordat de supporters aan het springen waren, was de kracht die zij op de elementen uitoefenden tijdelijk aanzienlijk groter. Als een persoon na het springen neerkomt, kan de kracht die wordt uitgeoefend op de ondergrond immers tot wel drie keer hoger zijn dan uit het gewicht zou volgen.

Opvallend is dat volgens het onderzoek resonantie geen oorzaak was van het bezwijken, zoals meerdere keren in de media is gesuggereerd. De frequentie waarop het publiek sprong, bedroeg ongeveer 2 Hz (twee keer springen per seconde). De eigenfrequentie van het element bedroeg circa 10 Hz, een frequentie die een springende menigte nooit kan veroorzaken. Dat resonantie niet het probleem was, bleek ook uit de beelden. Het element vervormde weliswaar, maar kwam daarna nooit terug boven het 0-punt en raakte nooit echt in trilling.

Resonantie was geen oorzaak van het bezwijken

Wapening

Een tweede oorzaak was de ligging van de wapening. De langswapening was gelijkmatig verdeeld over de breedte van het element, dat terwijl de belasting zich concentreert op de voorzijde van het element. De achterzijde wordt nauwelijks benut. Dit effect wordt enigszins teniet gedaan doordat de elementen op elkaar steunen. Dat geldt echter niet voor het onderste element, dat zijn belasting niet kan afdragen op een ondergelegen ligger. Dat is de reden dat juist het onderste element is bezweken.

Schade

Wat Royal HaskoningDHV verder heeft geconstateerd, is dat er ook in andere elementen, met name de onderste, enkele honderden scheuren aanwezig zijn. Dat is volgens Middelkoop een duidelijk signaal dat er al iets mis was. Het feit dat enkele grotere scheuren reeds zijn geïnjecteerd (zie foto), duidt erop dat iemand deze problemen ook al eerder gezien moet hebben.

Er zal een oplossing moeten komen voor alle elementen die zich op vergelijkbare posities in het stadion bevinden. Hoe het met de constructieve veiligheid zit van de hoger gelegen elementen, wordt nader onderzocht. De voetbalclub kan zeer waarschijnlijk tot en met de winterstop niet meer met publiek in het stadion spelen.

Reacties

Arup B.V. 28 november 2021 14:18

Het effect van een onderliggend tribune-element kan ook worden bereikt door een aanvullende stalen ligger (op spanning) onder de onderste rand van de tribune aan te brengen.

Jacques Linssen - Aeneas Media 18 november 2021 15:50

@Willy Arts, BZK is het met je eens! Ze hebben een brief gestuurd aan alle stadioneigenaren (https://www.cementonline.nl/bzk-doet-oproep-om-stadions-te-inspecteren)

Bouwe van Ens 09 november 2021 15:07

Wellicht is reparatie met lijmwapening mogelijk

Willy Arts 09 november 2021 12:15

Denk dat het raadzaam is andere stadions die met het zelfde tribuneelelement gemaakt zijn ook te controleren.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren