Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Innovatief bouwen met nieuwe CROW-CUR richtlijn 3D-betonprinten

8 februari 2024

Vormvrij ontwerpen en bouwen met minder materiaal; dat is mogelijk met 3D-betonprinten. Deze nieuwe bouwwijze wijkt af van traditionele bouwprocessen en is duurzaam, kosten- en milieubesparend. CROW heeft samen met de werkgroep de nieuwe CROW-CUR Richtlijn 5:2023 3D-betonprinten opgesteld. De richtlijn is de leidraad voor alle betrokkenen in het bouwproces, van architecten, ontwerpers tot constructeurs en (publieke) opdrachtgevers.

De bouwwijze van 3D-betonprinten, waarbij (driedimensionale) objecten laag voor laag worden opgebouwd met beton, verschilt aanzienlijk van traditionele bouwprocessen. Het vraagt om een integrale benadering van materiaalgedrag, bouwmethode en constructieve ontwerpkeuzes. Omdat 3D-betonprinten relatief nieuw is, ontbrak het aan generieke regelgeving voor alle fasen van dit proces, van ontwerp tot keuringen. De nieuwe CROW-CUR Richtlijn 5:2023 3D-betonprinten biedt inzichten en kaders voor het toepassen van 3D-betonprinten, waardoor het vaker een optie is in het bouwproces van civiele en bouwkundige constructies. 

Praktische voorbeelden en aanwijzingen

De richtlijn is van belang voor iedereen die betrokken wil zijn bij 3D-betonprinten, inclusief aanbieders van deze technologie en opdrachtgevers die het willen integreren in hun constructies. Als eerste aanspreekpunt voor wie zich wil oriënteren op 3D-betonprinten, biedt de richtlijn praktische voorbeelden en duidelijke aanwijzingen. Bij ieder hoofdstuk van de richtlijn is aangegeven voor welke stakeholder de geboden informatie relevant is. Er is onderscheid gemaakt tussen leveranciers, constructeurs, ontwikkelaars van printsystemen, architecten, bevoegd gezag, uitvoerders en project-opdrachtgevers.

Werkgroep

De werkgroep 3D-betonprinten is voortgekomen uit een adviescommissie, samengesteld door CROW. Deze werkgroep bestaat uit specialisten van organisaties in het veld, waaronder Mebin/Heidelberg Materials, Weber Beamix, Van Rossum, Bruil, Movares, Witteveen+Bos, TU Eindhoven, BAMBoskalis, HochTief / Alseen, aangevuld met Provincie Noord-Holland, Bouwtoezicht Alkmaar en de Gemeente Eindhoven. Hun gecombineerde expertise heeft geleid tot de ontwikkeling van deze richtlijn. 

Richtlijn bestellen

De nieuwe CROW-CUR Richtlijn 3D-betonprintenis te bestellen op kennisplatform CROW.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren