Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Constructief geheugen

Versterken van bestaande betonconstructies (3): versterken met geheugenstaal SMA Antony van Middelkoop, Paul Gazda - 17 december 2022

Met de heruitvinding van een wiel dat in staat is het ruige terrein van Mars te weerstaan, zette NASA materialen met een vormgeheugeneffect (Shape Memory Effect) opnieuw in de schijnwerpers [1, 2]. Er zijn ook kansen voor deze Shape Memory Materials in de (beton)bouwsector, maar ze zijn er nog nauwelijks bekend. Wat zijn dit eigenlijk voor materialen? Hoe werken ze? Welke mogelijke vormen en toepassingen zijn er al beschikbaar? En hoe dragen de huidige ontwikkelingen bij aan duurzaam behoud van bestaande betonconstructies?

In het kort

  • Shape Memory Materials kunnen nadat ze blijvend zijn vervormd deels terugkeren naar de oorspronkelijke vorm door ze bloot te stellen aan bijvoorbeeld warmte of elektrische stroom.
  • De meeste bekendheid is verworven met metaallegeringen, SMA’s (Shape Memory Alloys), toegepast in de werktuigbouwkunde.
  • SMA’s hebben, anders dan gewone metalen, de mogelijkheid een andere kristalstructuur te vormen zonder dat de atomen onderling hun binding veranderen.
  • Diverse onderzoeken richten zich op het voorspannen en versterken van bestaande (beton)constructies in de bouw en infra met op ijzer gebaseerde geheugenlegeringen (Fe-SMA).
  • Op dit moment is Fe-SMA beschikbaar in de vorm van strippen en wapeningsstaven
  • Als gevolg van de samenstelling van Fe-SMA is corrosieweerstand ten minste vergelijkbaar met RVS in corrosieweerstandklasse 1.
  • In het project ‘Berberisweg’ is recent gebruikgemaakt van in de dekking gesleufde wapening.

Artikelenserie over versterken

Dit is het derde deel in een drieluik dat ingaat op het versterken van bestaande betonconstructies. Het eerste algemene artikel (‘Mogelijkheden en aandachtspunten voor het versterken van constructies’ – Cement 2022/4) gaat over mogelijkheden en aandachtspunten voor het versterken van constructies. Het tweede artikel (Uitwendige koolstoflijmwapening in actieCement 2022/5) gaat in op voorgespannen koolstoflijmwapening bij het versterken van een vloer in het Luxury Car Centrum voor Porsche. Dit derde artikel gaat over voorspannen met ‘geheugenstaal’ (SMA).

Shape Memory Materials, ook bekend als geheugenmaterialen, hebben een bijzondere eigenschap. Ze kunnen nadat ze blijvend zijn vervormd, deels terugkeren naar de oorspronkelijke vorm door ze bloot te stellen aan een specifieke conditie, bijvoorbeeld warmte of elektrische stroom [3]. Bij veruit de meeste van deze materialen ontstaat dit zogenoemde geheugeneffect als gevolg van een herschikking van de molecuulstructuur.

Shape Memory Materials kunnen nadat ze blijvend zijn vervormd deels terugkeren naar de oorspronkelijke vorm door ze bloot te stellen aan bijvoorbeeld warmte of elektrische stroom

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren