Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Toetsing bestaande voorgespannen betonpalen

Rekenen in de praktijk (24) Matthijs de Hertog - 15 december 2023

Bij hergebruik van constructies moet worden beoordeeld of funderingspalen nieuwe belastingen kunnen opnemen. Aan de hand van een stappenplan en een uitgewerkt rekenvoorbeeld wordt toegelicht hoe deze beoordeling kan worden aangepakt.

Case

Deze case richt zich op de toetsing van bestaande funderingspalen, 350 x 350 mm2, die worden belast als gevolg van het aanbrengen van voorbelasting naast de fundering. Op basis van een stappenplan wordt het uiterst opneembare moment MRd bepaald.

Uitgangspunten

paalafmeting: 350 x 350 mm2
betonsterkteklasse: B52,5
karakteristieke druksterkte: 42,5 N/mm2
voorspanning: 8 strengen Ø9,3 in kwaliteit FeP1860

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 24e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Willem van Heeswijk (Heijmans), Dennis Heijl (Heijmans), Friso Janssen (Goldbeck), Lonneke van Haalen (ABT), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP) en Jacques Linssen (redactie Cement).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Rob Vergoossen - HaskoningDHV Nederland B.V. 09 januari 2024 08:56

Naast de genoemde VB 74 die in deel C specifieke eisen heeft over geprefabriceerde heipalen bestonden sinds ca. 1970 de CUR rapporten 41 en 42 waarin minimale wapening tbv heispanningen stonden. Hierover zijn ook cement-artikelen verschenen. Tot slot was sinds 1980 NEN 7053 van kracht. Indien geen gegevens van een bestaande fundering bekend zijn, kunnen die documenten extra informatie over minimale wapening en voorspanning verschaffen.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren