Op vrijdag 21 april heeft Koning Willem-Alexander Paleis Het Loo officieel heropend. Dat na een indrukwekkende verbouwing die vijf jaar in beslag heeft genomen. Het museum is onder meer uitgebreid met een entreegebied en de Grand Foyer onder het centrale plein.
De realisatie van het nieuwe ondergrondse deel was een flinke uitdaging. Er is een bouwkuip gemaakt van circa 4500 m² en een diepte van ongeveer 10 m. Met name het voorkomen van schade aan de bestaande bebouwing vroeg de nodig aandacht. Mede om die reden zijn verschillende funderingsoplossingen toegepast voor verschillende bouwkuipen – een grote centrale bouwkuip en een aantal kleinere inpandige bouwkuipen.
Voor de grote centrale bouwkuip is gebruikgemaakt van Cutter Soil Mixing (CSM) bouwkuipwanden. Deze zijn deels verankerd, deels gesteund door een stempelraam. Voor de inpandige bouwkuipen zijn jetgroutwanden toegepast. Deze zijn deels verankerd met een ruitvormig stempelraam en deels met van buitenaf aangebrachte ankers. Om de wanden onder het Corps de Logis – het centraal gelegen hoofdgebouw – te realiseren, is een zogenoemde hardgelbouwkuip toegepast. Om het draagvermogen van de fundering onder de bestaande bouw te herstellen is duurzame microcement grondinjectie aangebracht. En om de inpandige bouwkuipen te kunnen realiseren, moesten opvang- en vijzelconstructies worden toegepast.
De onderafsluiting van de bouwkuip is uitgevoerd met een met GEWI-palen verankerde staalvezelversterkte onderwaterbetonvloer.
Er is in Cement een reeks artikelen verschenen over de verschillende onderdelen:
Reacties