Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Paleis Het Loo (6) - Funderingsversterkende injecties

Eddy van Caulil, Falco van Dijck, Jens de Vries, Jaap Cromwijk - 29 juni 2021

Om het draagvermogen van de fundering onder de bestaande bouw van Paleis Het Loo te herstellen is duurzame microcement grondinjectie aangebracht.

Dit artikel is het zesde deel in een serie van zeven. In deze serie komen achtereenvolgens aan bod:
1. Bouwkuip met verschillende technieken
2. Staalvezelversterkte onderwaterbetonvloer
3. CSM-bouwkuipwanden
4. Jetgroutwanden
5. Hardgelbouwkuip
6. Funderingsversterkende injecties
7. Opvangconstructies en vijzelwerk

Projectgegevens

Project: Ondergrondse uitbreiding Paleis Het Loo
Architect: KAAN Architecten
Integraal technisch ontwerp: Team Valstar bestaande uit Valstar-Simonis, DGMR en WSP (voorheen Lievense).
Deelproject: Bouwkuip en tijdelijke opvangconstructies (Perceel P1)
Aannemer Perceel P1: Volker Staal en Funderingen BV

Bij het onderzoek naar de bestaande bebouwing en het bouwhistorisch onderzoek is vastgesteld dat vanaf de oorspronkelijke bouw tot aan de laatste verbouwing in de jaren tachtig de bestaande fundering gefaseerd eenzijdig is ontgraven. De grootste ontgraving vond plaats bij de westvleugel. Bij controle bleek dat het draagvermogen van de fundering op staal tekort kwam en dat er alleen evenwicht mogelijk zou zijn door een inklemmingseffect van de fundering door een horizontale opsluiting tussen de betonnen beganegrondvloer en de grond aan de buitenzijde.

Om het draagvermogen van de fundering in de bouwfase te waarborgen, is besloten een duurzame microcementgrondinjectie (injectie met fijnere cementdeeltjes) van 1,0 m aan te brengen onder de bestaande funderingen langs de Bassecour tot 2 à 3 m onder het maaiveld (foto 1, fig. 2). Microcement is het enige funderingsversterkend injectiemiddel in de grond in staat om een ontwerplevensduur van 50 jaar en langer te realiseren. Dit in tegenstelling tot gelinjecties.

Uit de voorafgaand aan het werk uitgevoerde proefinjecties bleken stoorlagen aanwezig. Ten behoeve van de injecteerbaarheid is daarom een extra fijne maling van het cement toegepast. Om verschilvervorming en relatieve rotaties van de wanden, met oog op de vervormingseisen, te minimaliseren, is er ook onder de wanden, die haaks op de inpandige bouwkuipen aansluiten, aanvullend geïnjecteerd zodat deze hun belasting op dieper niveau afdragen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren