Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Kiloknaller

In Utrecht vindt donderdag het jaarcongres plaats van het Centraal Overleg Bouwconstructies, kortweg het COBc. Het COBc is een werkgroep binnen het Bouw- en Woningtoezicht die zich met name richt op constructieve veiligheid. Een belangrijk thema op deze dag zal het privatiseren van de taken van Bouw- en Woningtoezicht zijn.

In maart 2015 heeft minister Blok een wetsvoorstel ingediend om private kwaliteitsborging in de bouw te regelen. In september is dit aangenomen door de Tweede Kamer. Het privatiseren wordt ingezet om de kwaliteitsborging in de bouw te verbeteren en om de marktpartijen zelf verantwoordelijk te maken voor de kwaliteit van de bouw. Het wetsvoorstel houdt in dat de bouw vanaf 2017 zelf moet voldoen aan het Bouwbesluit waar het gaat om vergunningsplichtige nieuwbouw en verbouw. De bouw zal hiervoor zelf instrumenten moeten gaan ontwikkelen.

De ambitie van VNconstructeurs is het waarborgen en verder verbeteren van de constructieve kwaliteit en veiligheid van bouwwerken. Vanuit deze ambitie kijken wij naar deze privatisering. De traditionele taak van het bouwtoezicht zal door de introductie van de private kwaliteitsborging veranderen. Het bouwtoezicht zal zich beperken tot de toets op welstand, ruimtelijke aspecten en veiligheid van de omgeving. De constructie van het bouwwerk zal privaat gaan worden getoetst.

Ik ben van mening dat een toetser deskundig en volledig onafhankelijk moet zijn. Een constructief toetser moet niet ingekocht worden om voor de laagste prijs de constructieve veiligheid van bouwwerken te toetsen. Hij moet staan voor kwaliteit. Daarbij geholpen door een helder verwoorde verantwoordelijkheid. Pas dan kan de constructeur de opdracht aannemen. Het is al vervelend genoeg dat de indruk wordt gewekt dat de slager zijn eigen vlees keurt, maar als er dan ook nog sprake is van de kiloknaller, dan spannen we het paard achter de wagen.

ir. Paul Rijpstra

voorzitter VNconstructeurs

www.VNconstructeurs.nl / @VNconstructeurs 

Lees ook eerdere

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren