Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Eerste commerciële productielocatie 3D-printen in gebruik

16 januari 2019

In Eindhoven is Europa's eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D-printen van betonnen elementen voor de bouw in gebruik genomen. Het is een initiatief van Weber Beamix en BAM. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Het betreft een printrobot die op een baan is gepositioneerd en een printkop heeft die in alle richtingen kan bewegen (foto). Op die manier kunnen zeer uiteenlopende vormen worden geprint.

De eerste orders voor de productielocatie zijn al binnen. Provincie Noord-Holland wil enkele fietsbruggen uitvoeren in geprint beton. Reden daarvoor is dat de provincie innovaties wil omarmen en veel waarde hecht aan duurzaamheid. Het feit dat door de printer alleen daar waar nodig materiaal wordt toegepast, spreekt hen erg aan. Verder zullen ook de woningen van het project Milestone hier worden geprint, net als enkele toepassingen binnen lopende projecten van BAM.

Samenwerking

BAM en Beamix zijn geen vreemden voor elkaar. Eerder werkten ze samen met een 3D-geprinte brug in Gemert, samen met Witteveen+Bos, de Technische Universiteit Eindhoven en Bekaert. Deze partijen zijn ook al vanaf het begon betrokken bij het onderzoekstraject van TU Eindhoven. De universiteit heeft onder leiding van Theo Salet veel betekend voor de ontwikkeling van 3D-betonprinten. “Dit voelt een beetje als loslasten,” aldus Salet. “Ik ben er heel blij mee dat de markt deze ontwikkeling nu zo serieus oppakt.”

In eerste instantie wordt de printer ingezet op de productielocatie, maar BAM en Beamix zijn ervan overtuigd dat op termijn printen op de bouwlocatie ook mogelijk wordt. Ze verwachten veel van deze techniek. Ook al zien ze in dat er nog veel stappen moeten worden gezet.

3D-betonprinter in bedrijf

Reacties

Gert Veldhuis - JENG IoT B.V. 22 januari 2019 13:53

Aeneas is de verbinding tussen kennis en professionals en dat komt mooi uit. JENG is een innoverend IoT bedrijf en wij willen graag betonnen onderdelen laten 3d printen. Ik kan echter nergens contactgegevens vinden om het bedrijf dat dit doet (zie artikel) te bellen / mailen. Namen BAM en Weber Beamix zijn dermate groot dat ik daar niet door kom. Kunt u mij helpen? Ik ben ook bereikbaar op 085 - 301 22 09 Gert Veldhuis

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren