Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Nederland krijgt eerste 3D-geprinte woning van beton in Eindhoven

30 mei 2018

In Eindhoven zal binnenkort het eerste 3D-geprinte huis van Nederland komen te staan. De gemeente Eindhoven, de TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos realiseren samen het eerste bewoonbare huis dat rechtstreeks uit de 3D-printer komt rollen. Dit wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton die de komende jaren neergezet worden in Bosrijk - een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen, gelegen in de Eindhovense wijk Meerhoven.

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar 3D Concrete Printing Centrum, onder leiding van prof. dr. ir. Theo Salet, wereldwijd een van de koplopers op dit gebied.

Wereldprimeur
De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dat is een wereldprimeur. Het betekent onder meer dat ze moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De huizen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van Bosrijk. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

foto: Houben/Van Mierlo Architecten

foto: Houben/Van Mierlo Architecten

foto: Houben/Van Mierlo Architecten

foto: Houben/Van Mierlo Architecten

foto: Houben/Van Mierlo Architecten

Realtime innovatie
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuw huis kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. De eerste woning zal een gelijkvloerse woning worden die niet ter plaatse wordt geprint. De ambitie is om de vijfde, bestaande uit drie woonlagen, wel op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid
Het bijzondere ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is een spraakmakend architectonisch hoogstandje, geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de huizen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen worden gemaakt die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Vormen die door middel van de 3D-printer snel gemaakt kunnen worden. Daardoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenkant van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenkant wordt goed bewaakt: de ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

3D-geprint huis in Milaan

Lees ook over een eerder 3D-betongeprint huis in Milaan dat eerder op cementonline.nl  verscheen.

Wereldprimeur met geprinte brug

In Gemert werd onlangs een brug 3D-geprint. Dat was daarmee de eerste 3D-geprinte brug ter wereld. Zie hier het artikel over de brug.

Kari Kleiss deed onderzoek naar ‘design by testing’ bij de 3D-geprinte brug. Door het toepassen van 'design by testing' is het mogelijk met innovaties aantoonbaar veilige constructies te realiseren. In een afstudeeronderzoek is een protocol opgesteld voor deze methodiek, mede aan de hand van de ervaringen bij de 3D-geprinte brug in Gemert.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren