Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De constructie moet waarschuwen

Op 27 februari jongstleden is in Den Bosch een historisch pand ingestort. Er is nog veel onduidelijk over de ware toedracht. Is de instorting het gevolg van de verbouwing in het pand? Hebben de voorbereidingen voor het evenement rond Jeroen Bosch een rol gespeeld? Of was er iets anders aan de hand? Het moet grondig en feitelijk worden onderzocht. Eén ding is helder: de aanwezige constructie was die bewuste avond niet bestand tegen de optredende belastingen.

Dit soort gebeurtenissen drukken ons weer met de neus op de feiten: constructieve veiligheid is niet vanzelfsprekend. Zwaartekracht kun je niet zien en een gebouw heeft geen meter waarop je kunt aflezen hoe veilig het is. Daarom is altijd een vakman nodig die waakt over de constructieve veiligheid en die de juiste maatregelen kan treffen in een bouwproject.

De belangrijkste pijler voor constructieve veiligheid is de marge tussen de optredende krachten en de aanwezige weerstand. Deze moet voldoende zijn. Ook is het belangrijk dat een constructie eerst waarschuwt voordat hij instort.

Er kunnen veel oorzaken zijn die leiden tot het falen van een constructie en het ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Om een betrouwbaar oordeel over constructieve veiligheid te vellen is veel kennis en ervaring nodig. Ruim 5000 constructeurs werken in Nederland dagelijks aan constructieve veiligheid, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij verbouwingen.

En die constructieve veiligheid moet bewaakt worden. Want is het niet zo dat vergunningvrij bouwen te vaak synoniem is aan vrij bouwen? Als een vergunning niet nodig is, dan is onderzoek ook niet nodig, wordt vaak gedacht.  Mensen, maak deze denkfout niet! Wij van VNconstructeurs raden gebouweigenaren en bouwers aan om een gebouwdossier aan te leggen en om een deskundig constructeur in te schakelen. Ook als de wetgever geen bouwvergunning verplicht stelt.

ir. Paul Rijpstra

voorzitter VNconstructeurs

www.VNconstructeurs.nl / @VNconstructeurs 

Lees ook eerdere

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren