Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

De constructeur, de breedplaat en de media

Vorige week was het een jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de instorting van de parkeergarage in Eindhoven. Sinds het verschijnen van de onderzoeksrapportage van Adviesbureau Hageman en TNO in september 2017, waaruit duidelijk werd dat mogelijk ook andere gebouwen risico lopen, houdt de breedplaatproblematiek constructeurs en andere partijen in de bouwwereld flink bezig. Het kan dan ook haast niet anders dan dat de eerste blog namens VNconstructeurs op Cementonline hierover gaat.

De breedplaatproblematiek is in eerste instantie, zeker voor constructeurs, een probleem van technische aard. Leden van VNconstructeurs zijn in verschillende rollen betrokken en betrokken geweest bij projecten waarin breedplaten zijn toegepast. In september zijn zij dan ook snel in beweging gekomen en inmiddels volop betrokken bij de inventarisatie van de risico’s bij bestaande gebouwen. Nu de resultaten daarvan steeds meer bekend worden, wordt ook duidelijk of en welke gebouwen versterkt moeten worden; ook daarbij zijn onze leden intensief betrokken.

Als vereniging is onze primaire rol in dit dossier het ondersteunen van onze leden. Dat doen we vooral door het organiseren van kennisuitwisseling, zowel via bijeenkomsten als via de portal www.platformbreedplaatvloeren.nl die we samen met Cement hebben opgezet. We verwachten dat daardoor de leercurve rond deze complexe materie stijler gaat lopen, waardoor de kwaliteit van adviezen aan opdrachtgevers en eigenaren toeneemt en ook de doorlooptijd van het gehele proces kan worden verkort. En dat is nodig, want er staan grote belangen op het spel.

In de eerste plaats willen eigenaren en gebruikers zekerheid over het veilig kunnen gebruiken van hun gebouwen. Nu kunnen we geen beton met handen breken, en heeft het onderzoek, zeker bij gebouwen in de oranje of rode categorie, tijd nodig. Maar door kennisdeling kan hier wel versnelling worden gerealiseerd.

Daarnaast zijn ook de economische belangen groot. Onderzoek en versterking kosten veel geld. En het tijdelijk beperken van het gebruik, in extreme gevallen door sluiting, eveneens.

Het dossier genereert ook volop media-aandacht, binnen en buiten de sector. Terecht.  Want het gaat wel ergens over. En deze aandacht zorgt ervoor dat het belang van de constructeur voor veilige bouwwerken goed voor het voetlicht kan worden gebracht. Niet onbelangrijk voor onze beroepsgroep, die ook wel bekend staat als de onzichtbare schakel in het bouwproces!

Ik kan geen begrip opbrengen voor het podium dat wordt geboden voor het eenzijdig negatief wegzetten van de bouwsector dat niet op enig journalistiek of wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd

Toch verbaas ik mijn regelmatig over de berichtgeving, zowel in landelijke media als de media binnen de sector. Tja…een jaar na de instorting kan deze nog altijd een mooie aanleiding zijn om ‘nieuws te maken’. Maar lezers, eigenaren en gebruikers hebben belang bij adequate informatie, en niet bij het voeden en vergroten van de onzekerheid. En wie heeft er belang bij dat betrokken partijen - die allemaal hun stinkende best doen om het probleem zo goed en snel mogelijk op te lossen - soms worden gekarakteriseerd alsof die er bewust een potje van maken? Ik kan geen begrip opbrengen voor het podium dat zo wordt geboden voor het eenzijdig negatief wegzetten van de bouwsector dat niet op enig journalistiek of wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd.

Ik juich het toe dat de Tweede Kamer besloten heeft tot het houden van een hoorzitting op 31 mei waar onze vereniging één van de insprekers mag zijn. Ik ga er vanuit dat onze volksvertegenwoordigers goed zullen luisteren naar de verschillende kanten van het verhaal en daarop verstandige besluiten zullen nemen.

Bob Gieskens, namens VNconstructeurs

Reacties

Chris Bos - geen 02 juni 2018 09:13

Alleen proefbelasting kan het circus rond de "niet hechtende" breedplaat wegnemen.

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren