Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Dag van de Constructeur in het teken van samenwerken

Column Frank Kaalberg, voorzitter programmacommissie Dag van de Constructeur en bestuurslid VNconstructeurs - 6 april 2023

Het thema van de Dag van de Constructeur 2023, die op 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik zal plaatsvinden, is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. Het zijn twee onderwerpen die zeer actueel zijn in de constructeursbranche. Het verbeteren van de borging van de constructieve veiligheid heeft tot doel het voorkomen van calamiteiten en instortingen. Belangrijkste oorzaak is de versnippering van, en onduidelijkheid over rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor ontwerp en realisatie van de constructie.

Een belangrijke verandering om de regie op de veiligheid te verbeteren, is het versterken van de rol van de Coördinerend Constructeur. VNconstructeurs ondersteunt daarom het manifest van opdrachtgevers, adviseurs en bouwbedrijven om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. De Coördinerend Constructeur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de integrale constructieve veiligheid. Hiermee wordt actief de versnippering van taken en verantwoordelijkheden tegengegaan en wordt constructieve veiligheid geen streven meer, maar een verplicht eindresultaat. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren. Tijdens de Dag van de Constructeur zullen de sprekers hier ook aandacht aan geven.

Het tweede onderwerp dat centraal staat tijdens de Dag van de Constructeur is duurzaamheid. Duurzaamheid en constructieve veiligheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We willen met z’n allen zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen, maar wat betekent dat voor het constructief ontwerp? Een slanker constructief ontwerp zorgt weliswaar voor minder gebruik van beton en staal, maar wat doet dat met de veiligheid van een constructie? Conform het Betonakkoord gaan we steeds minder cement in beton toepassen, maar tegelijkertijd moet de levensduur van infrastructurele (ondergrondse) constructies wel minimaal 100 jaar worden gegarandeerd. Meer toepassing van hout is duurzaam maar kun je daarmee ook veilig in de hoogte bouwen, welke verbindingen hanteer je en hoe zit het met brandveiligheid? Binnen de constructeursbranche zijn we innovatief, verleggen we bovendien grenzen door middel van uitdagende en steeds duurzamere constructieve ontwerpen, maar dat mag nooit ten koste van de veiligheid gaan.

Alle aspecten rondom constructieve veiligheid én duurzaamheid komen tijdens de Dag van de Constructeur aan de orde. Enerzijds door drie inspirerende keynotesprekers (Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra) en anderzijds door acht breakoutsessies over uitdagende projecten in hoogbouw, schuifviaducten, grensverleggende bruggen en een innovatieve afzinktunnel, digitalisering (Artificial Intelligence) en twee thematische sessies over constructieve veiligheid. Verder zullen we de Constructeur van het Jaar bekend maken en in samenwerking met het Constructeursregister de in de afgelopen (corona)jaren geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers lauweren. Aan het eind van deze mooie dag is er de mogelijkheid om na te praten en te netwerken onder het genot van een heerlijk hapje en een drankje.

Dag van de Constructeur 2023

Datum: Donderdag 1 juni 2023
Locatie: Buitenplaats Kameryck in Kamerik
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren