Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructeurs gezocht!

Net terug van vakantie schrijf ik, als voorzitter van VNconstructeurs, mijn eerste column voor Cement. De afgelopen vijf jaar is de column geschreven door Johan Galjaard. Hij heeft er vijftig op zijn naam staan en daarmee de norm gezet. Johan, dank voor je werk.

Op 30 april jongstleden ben ik gekozen tot voorzitter van deze beroepsvereniging van constructeurs. Ikzelf ben dus ook constructeur, inmiddels al meer dan 25 jaar. Als partner bij Pieters Bouwtechniek in Amsterdam leid ik dagelijks een team dat constructies ontwerpt die dienend zijn aan hun functie. Deze constructies worden zo uitgewerkt dat zij goed gerealiseerd kunnen worden.

Onlangs kwam ingenieursbureau Van Rossum, in een studie voor de provincie Groningen, tot alarmerende cijfers over een schrijnend tekort over vijf jaar van meer dan tweeduizend constructeurs. Bij mijn installatie als voorzitter heb ik aandacht gevraagd voor dit dreigende tekort. Het is belangrijk om jonge mensen enthousiast te maken voor het beroep en om bij bestaande opleidingen de doorstroming naar de constructierichting te bevorderen. Ook zal het aantal opleidingen uitgebreid moeten worden. Bij bedrijven zal de uitstroom verminderd moeten worden door medewerkers op te leiden en te begeleiden. Het wordt onze doelstelling om over vijf jaar minstens duizend nieuwe constructeurs in het vak te krijgen. Helpt u mee?

Zoals gezegd ben ik net terug van vakantie. Met mijn gezin ben ik naar Noorwegen geweest, waar we hebben rondgereden in een boeiend landschap. Als constructeur heb ik meer dan gemiddeld genoten van alle bouwwerken, meestal civiele. We hebben zeer oude, houten staafkerken bezocht en zijn door bijzondere tunnels gereden. De meest bijzondere waren wel die met een rotonde middenin en die in de vorm van een kurkentrekker.

In de kiosken mag ik graag kijken naar de dagbladen. Mijn oog viel op een voorpagina van een Noorse krant. Daar stond dat een schreeuwend tekort aan ingenieurs dreigt. Meer dan duizend ingenieurs worden gezocht. Ook daar al! Kortom mensen: aan de slag!

Ir. Paul Rijpstra

voorzitter VN Constructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren