Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Wat is 'groen' en wat is 'niet meer doen'?

Constructeur van het Jaar (2) Niki Loonen - 8 december 2023

In mei 2023 werden Hans de Wit (Royal HaskoningDHV / TEC) en Niki Loonen (ABT) door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot respectievelijk Constructeur van het Jaar en Koploper Duurzaamheid. Deze jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door VNconstructeurs. In een serie columns in Cement geven beiden hun visie op een aantal belangrijke ontwikkelingen in het constructeursvak. In deze aflevering is het de beurt aan Niki Loonen.

Curriculum Vitae

ing. Niki Loonen
47 jaar

Werk
1999 – heden ABT
1997 – 1998 KEMA Consulting

Opleiding
1993 – 1997 Civiele Techniek, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
1998 – 1999 Grondmechanica en funderingstechniek 1 (CGF-1)
2000 – 2001 Betonconstructeur HTI
2011 – 2012 Betontechnoloog Betonvereniging

Nevenwerkzaamheden
2018 – heden Docent Betonvereniging
2021 – heden Arbiter Raad van Arbitrage voor Bouwgeschillen

Er is wat mij betreft één topprioriteit: het toepassen van beton met minder CO₂-impact

Sinds ik door VNconstructeurs werd uitgeroepen tot ‘Koploper Duurzaamheid’, krijg ik nog vaker de vraag wat een goede eerste stap is om beton duurzamer toe te passen. En hoewel er heel veel verschillende zaken moeten worden opgepakt, is er wat mij betreft één topprioriteit: het toepassen van beton met minder CO2-impact. Daarbij kies ik er vrij ongenuanceerd voor om beton onder 120 kg/m3 CO2-uitstoot per kuub zondermeer ‘groen’ te noemen en boven 280 kg/m3 in de categorie ‘niet meer doen’ te plaatsen.

Ik voel natuurlijk de reacties al aankomen: alle beton en uitstoot is fout. Voor die opvatting heb ik begrip. Ook zullen mensen zeggen dat de grens van 120 of 280 kg CO2 arbitrair is en te strikt voor sommige toepassingen. Ook daar is wellicht iets voor te zeggen, maar ik hoop dat inzicht met deze column deels te kunnen weerleggen.

De CO2-impact van beton wordt vooral door het bindmiddel cement bepaald. Maar ook de winning en transport van grondstoffen en de verwerking op centrales en in fabrieken heeft invloed. Uit beschikbare data volgt dat het gemiddelde betonmengsel in Nederland een CO2-impact heeft van circa 200 kg/m3. Uit eigen ervaring weet ik dat eigenlijk elk type beton te produceren is met minder uitstoot. En onder die waarde doe je het al best wel goed. Waar nu nog beton met een hogere uitstoot wordt toegepast, is dat deels uit onachtzaamheid en deels omdat er bouw- of productiemethoden worden toegepast die zo snel mogelijk moeten worden afgebouwd. Denk daarbij aan koude tunnelbouw in de winter en dubbelstorts in prefab-betonfabrieken zonder verwarmde verhardingskamers.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Hans de Wit - Vulkan-Europe bv 09 december 2023 14:39

Wat een toeval dat er bij Royal HaskoningDHV ook een Hans de Wit werkt . Nu wij ook samen in het betonakkoord een functie hebben - wij als medekoploper ten aanzien van de wapening - basaltvezel wapening - is de kans op verwisseling van personen met de naam Hans de Wit niet denkbeeldig . Op dit moment is basaltvezel-wapening als toepassing voor voorgespannen wapening in prefab. elementen bij ons een speerpunt.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren