Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

VNconstructeurs wérkt, en wel hierom

Als voorzitter van VNconstructeurs publiceert Johan Galjaard regelmatig een column. Deze verschijnt ook op Cementonline. Deze vierde aflevering gaat over de rondetafelgesprekken over brand en kanaalplaatvloeren.

VNconstructeurs wérkt, en wel hierom

Alle vier zitten ze er inmiddels op, de rondetafelgesprekken die VNconstructeurs heeft georganiseerd  tussen constructeurs ? leden én niet-leden ? en prefab-leveranciers. Het onderwerp was 'kanaalplaten en brand'. Die gesprekken waren hard nodig. De verhoudingen tussen fabrikanten en constructeurs waren er de laatste jaren namelijk niet beter op geworden. De aanleiding daarvoor was ongebruikelijk: de brand in de parkeergarage in de Rotterdamse Lloydstraat in 2007. Zelden bracht een incident zoveel teweeg in de betonwereld als deze brand. De kanaalplaatvloer van het appartementencomplex reageerde anders op de vuurbelasting dan de vloer volgens het boekje had moeten doen. De brandweer Rotterdam-Rijnmond trok enkele maanden later haar conclusie: duizenden gebouwen in Nederland zouden niet brandveilig zijn.

Ook de kanaalplatenindustrie deed onderzoek naar mogelijke oorzaken. De BFBN publiceerde op basis daarvan de afgelopen periode twee brieven met ontwerpmaatregelen. Die moesten rust brengen, maar juist dát gebeurde niet. Zo stond de inhoud van de tweede brief haaks op die van de eerste. Dat zorgde vooral voor twijfel. En bovendien had de prefab-industrie weliswaar uitgebreid technisch onderzoek gedaan naar het brandgedrag van kanaalplaten, maar had ze veel minder goed gekeken naar de manier waarop de resultaten van dat onderzoek waren geland bij de partij die er uiteindelijk mee aan de slag moest, namelijk de constructeurs. Er was geen overleg met de adviserende sector geweest. Mede daardoor sloten de oplossingen niet echt aan op de ontwerppraktijk. Dat vonden althans de constructeurs. De fabrikanten vonden ons constructeurs vooral mopperaars. Beide kampen begrepen elkaars onbegrip maar moeilijk.

VNconstructeurs heeft daarop het initiatief genomen om oprecht met elkaar in gesprek te gaan, oftewel: elkaar eens goed in de ogen te kijken. Tijdens de vier rondetafelgesprekken kon iedereen zijn of haar hart luchten. Maar nog belangrijker: iedereen werd ook gedwongen om naar elkaar te luisteren. En zo kwam er beetje bij beetje, gesprek na gesprek meer begrip ? voor elkaars standpunten, inspanningen en irritaties. We zijn er nog niet, maar we zijn heel goed op weg. De cirkel van onbegrip is doorbroken. Ook dát is een van de redenen dat VNconstructeurs is opgericht: om stappen te zetten die individuele constructeurs zelf simpelweg niet kunnen zetten. De vereniging is óók een platform om groepen met elkaar in contact te brengen en zo het vak en de constructeur verder te helpen. Dat werkt; VNconstructeurs wérkt.

Ir. Johan Galjaard, voorzitter VNconstructeurs 

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren