Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Uit de brand

Kanaalplaatvloeren gedragen zich goed bij brand. Zo luidt de conclusie uit het vervolgonderzoek 'Holcofire', dat naar aanleiding van de brand in 2007 in de Rotterdamse parkeergarage werd uitgevoerd. Lees de nieuwe column van Johan Galjaard.

Kanaalplaatvloeren gedragen zich goed bij brand. Deze geruststellende kop was een paar dagen geleden in Cobouw te lezen. Daarmee komt hopelijk een einde aan de onzekerheid die er de afgelopen jaren heerste in constructeursland. Dat moet ik even toelichten. De brand in de parkeergarage aan de Lloydstraat in Rotterdam leidde tot veel onrust over de brandveiligheid van kanaalplaten. Tijdens die brand ontstond grote schade aan de vloer. De gehele onderflens van de kanaalplaten direct boven de brandhaard stortte naar beneden. De vloer als geheel bezweek overigens niet. De volgende dag konden de auto's boven op deze vloer nog gewoon weggereden worden.

Het in allerijl opgestarte onderzoek wees de dikke druklaag op de platen als boosdoener aan. Er volgde een aanbeveling van BFBN om de dikte van deze laag te beperken. Een paar maanden later volgde een tweede aanbeveling, die juist weer andere aanwijzingen gaf. De verwarring was compleet. Hoe was het mogelijk dat in korte tijd zulke afwijkende richtlijnen voorgeschreven konden worden? Bovendien druisten deze in tegen het gevoel van constructeurs. Een dikkere druklaag geeft bij lokaal bezwijken juist méér veiligheid aan de vloer. In door BFBN en VNconstructeurs georganiseerde gesprekken werd deze verwarring nog eens extra duidelijk. Constructeurs en leveranciers konden het niet eens worden wat veilig zou zijn. 

Uiteindelijk volgde er een groot internationaal onderzoek, uitgevoerd onder de naam 'Holcofire'. Afgelopen week werden de resultaten gepresenteerd. De conclusie is geruststellend: kanaalplaten blijken heel wat beter tegen brand bestand dan we dachten. Het effect van een dikke druklaag is wel aanwezig, maar was niet de oorzaak van de schade bij de brand in de Lloydstraat.

Eind maart worden de conclusies van dit onderzoek toegelicht. Ik hoop dat er dan ook een nieuwe ontwerprichtlijn zal zijn, die én recht doet aan de resultaten van dit onderzoek én aan het inzicht van constructeurs. Dan kunnen wij de komende jaren weer met vertrouwen dit product in onze gebouwen toepassen.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren