Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Sluishuis en BunkerToren genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023

12 april 2023

De genomineerden voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023 zijn bekend. Uit 109 inzendingen heeft de jury twaalf projecten genomineerd, verdeeld over vier categorie├źn. Onder de genomineerde projecten bevinden zich onder andere het iconische Sluishuis in Amsterdam en de BunkerToren in Eindhoven. De prijsuitreiking vindt plaats op 11 mei.

Meer lezen over Sluishuis en BunkerToren

Over het constructief ontwerp van het Sluishuis in Amsterdam verscheen eerder in Cement het artikel ‘Een nieuw icoon in het IJ’, van Steven Schoenmakers en Werner Vos van Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.
Over de slanke constructie van de BunkerToren in Eindhoven schreven Patrick van Dodewaard, Rob Treels en Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs het artikel ‘Nieuw icoon voor de skyline van Eindhoven’.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de architectuurprijs die wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, voor het gebouw met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij.
De genomineerde gebouwen zijn dit jaar zoals altijd verdeeld over de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Particuliere Woonbeleving en Stimulerende Omgevingen. De jury wijst in elke categorie een winnaar aan en kiest daarnaast de algehele winnaar van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Het publiek kan nu eveneens stemmen voor zijn favoriet. Het gebouw met de meeste stemmen wordt op 11 mei onderscheiden met de publieksprijs.

Genomineerde projecten

De twaalf genomineerde projecten per categorie zijn:

Identiteit en Icoonwaarde 
BunkerToren, Eindhoven
Architect: Powerhouse Company  
Opdrachtgever: BunkerToren B.V (RED Company & Being)

Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Amsterdam
Architect: Office Winhov
Opdrachtgever: Amerborgh International

Sluishuis, Amsterdam
Architect: Barcode Architects en BIG
Opdrachtgever: BESIX Real Estate Development & VORM Ontwikkeling B.V.

Leefbaarheid en Sociale Cohesie 
Lievenblok 6 ABC en blok 8 ABCD, Amsterdam
Architect: KENK Architecten
Opdrachtgever: Lieven de Key

Jonas, Amsterdam
Architect: Orange Architects
Opdrachtgever: Amvest

Duurzame sociale woningbouw, Den Bosch
Architect: Studio M10 i.s.m. KAW
Opdrachtgever: BrabantWonen

Stimulerende Omgevingen 
Huis van de gemeente Voorst, Twello
Architect: De Twee Snoeken
Opdrachtgever: Gemeente Voorst

Jakoba Mulderhuis, Amsterdam
Architect: Powerhouse Company, de Architekten Cie., Marc Koehler Architects
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam

De Kunstwerf, Groningen
Architect: Ard de Vries & Donna van Milligen Bielke
Opdrachtgever: Gemeente Groningen

Particuliere Woonbeleving 
Renovatie 94 woningen Van der Pekbuurt Amsterdam
Architect: Ibelings van Tilburg architecten
Opdrachtgever: Stichting Ymere & Dura Vermeer

HAUT Amsterdam
Architect: Team V Architectuur
Opdrachtgever: Lingotto

Watertoren Utrecht
Architect: Zecc Architecten
Opdrachtgever: particulier


Bron: BNA

Reacties

jan pieter janse - Bomenridders Groningen 13 april 2023 18:04

Het sluishuis heeft mijn sterke voorkeur vanwege verwantschap van ooit ism Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, TH Delft en door Studio Andela te Den Haag ontworpen logo van www.sluizenenstuwen.nl , waarvan ik voorzitter werd in 2005 en deze stichting uniek werk verricht. Echter Jaap Andela en zijn zoon tekenden aan het vrijwel tijdloze logo voor de Stichting etc in mijn opdracht. Ik ben ook oud varende, restaurateur van twee oude beroepsschepen, woonde destijds in Gouda , bekend om zijn vele sluizen Aan Jaap , Studio Andela( zoon e.a). Draag ik het Sluishuis voor. Ook al omdat de mij bekende maar overleden Teun Koolhaas er vlakbij woonde. Overigens ook naast stedenbouwkundige, Almere, Rijsdienst voor de Ijsselmeerpolders, havenfronten van ondermeer Kop van Zuid Rotterdam, Boston en Hongkon. ook een zeer vaardige schipper met zijn eerste schip de Emanuel, nu in handen van de RUG onder de naam Nicolaas Mullerius. Heaals jammer voor het betrachte paradepaardje van Groningen. De Stad die zo haar best doet groot en hoog te zijn, maar haar dorpse en politieke amntelijke karakter daarbij behorende nog steeds niet te boven gekomen is. Hoogbouw van Duo, Tasman Toren, Gasunie, vele bouwtentoonstellingen ten spijt, het zogenaamd iconische "'Forum" is een wanstaltig uit de lucht gevallen of uit aarde oprijzende kolos. Dus het wordt, als inwoner van Groningen nu. Het Sluishuis. Dubbel en Dwars. Nb vroeger hield ik me met o.a stadsvernieuwing bezig.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren