Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Een nieuw icoon in het IJ

Constructief ontwerp van het Sluishuis in Amsterdam Steven Schoenmakers, Werner Vos - 19 mei 2022

Het Sluishuis is een iconisch gebouw gelegen in het IJ aan het Steigereiland in Amsterdam-Oost en valt op door de ligging in het water, de trapsgewijze opbouw en een ruim 50 m grote uitkraging. Deze uitkraging is niet alleen uitvoeringstechnisch complex, maar heeft ook de nodige implicaties voor het ontwerp, onder meer in verband met de langeduureffecten van de fundering.

In het kort

  • Vanaf bovenaf gezien heeft het gebouw de vorm van een vierkant met een open ruimte in het midden.
  • De bovenbouw bestaat uit twee verschillende – met elkaar verbonden – onderdelen: het ‘trapgebouw’ en een 50 m uitkragend deel, de ‘cantilever’.
  • Het trapgebouw bestaat uit in het werk gestorte vloeren en wanden van 250 mm met open gevels.
  • De cantilever is ontworpen als een H-profiel, met een bovenflens (trekflens), onderflens (drukflens) en een lijf in de vorm van een dubbele betonwand.
  • De cantilever is gefundeerd op een 2,2 m dikke drukpoer en wordt in evenwicht gehouden door een trekpoer aan de achterzijde.
  • Door de grotere belastingen op de drukpoeren dan onder de rest van de constructie roteert de cantilever.
  • Ten gevolge van de langeduurzettingen zakt de achterzijde van de cantilever waardoor de punt van de cantilever op lange termijn weer een stukje omhoog komt.
  • Vanwege de hoge belastingen en om de zettingen te beperken, is de ondersteuningsconstructie van de cantilever op een tijdelijke fundering geplaatst.
  • De vervormingen zijn tijdens de bouw grotendeels gecorrigeerd door het opzetten van de vloeren boven de theoretische peilmaten.

Projectgegevens

Project: Sluishuis
Locatie: Steigereiland, Amsterdam
Ontwikkelaar: Besix RED & Vorm Ontwikkeling
Architect: BIG Architects (DK) & Barcode Architects (NL)
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Adviseur geotechniek: Crux Engineering
Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Besix/VORM
Heiwerk: Gebr. van ’t Hek
Start bouw: april 2019
Verwachte oplevering: derde kwartaal 2022

Het Sluishuis is een tien verdiepingen tellend woongebouw. Vanaf bovenaf gezien heeft het gebouw de vorm van een vierkant met een open ruimte in het midden. Van de twee tegenovergestelde hoeken is respectievelijk de bovenste en onderste driehoek ‘verwijderd’. Zo is een open blok ontstaan dat uit het water lijkt te worden opgetild (fig. 1 t/m 3).

De twee zijden die van boven schuin naar beneden lopen (zuid-west), vormen samen het ‘trapgebouw’. De andere twee zijden (noord-oost), die van onder schuin naar boven uitkragen, vormen samen het cantileverdeel (fig. 4).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Het Sluishuis, Amsterdam-Oost (foto: Barcode Architects)
x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren