Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / SCIA

SCIA


SCIA, een merk van de Nemetschek groep, combineert expertise en technologie om een krachtige rekensoftware en support aan te bieden. Deze combinatie verbetert de workflow van onze klanten en verhoogt hun productiviteit, zowel bij alledaagse als unieke constructies.

SCIA Engineer is een geïntegreerde software om verschillende constructies met meerdere materialen te analyseren en te ontwerpen. Dankzij de flexibele werking biedt SCIA Engineer de perfecte oplossing voor elk constructietype, materiaal en belastingsconditie. De innovatieve software maakt modelleren, analyse, optimalisatie van een 3D-model mogelijk in één intuïtieve en gebruiksvriendelijke CAD-gedreven interface.

The Terraced Tower: sterk staaltje constructie in Rotterdam

Xavier Gamme van Besix vertelt hoe met behulp van SCIA Engineer verschillende constructie-uitdagingen succesvol aangepakt werden

5 minuten lopen naar de beroemde Erasmusbrug, 11 minuten met de watertaxi voor een film in Lantarenvenster en 7 minuten fietsen tot aan het centraal station. Een van de grootste troeven van The Terraced Tower, zoals het geadverteerd wordt, is de centrale ligging aan de Maas in hartje Rotterdam. In opdracht van Provast en naar het ontwerp van de architecten van OZ, realiseerde Besix het imposante nieuwbouwproject dat zijn naam dankt aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden. 

De toren kan indrukwekkende cijfers voorleggen: 40.000 m2 oppervlakte, 334 appartementen en een hoogte van 100 m, wat goed is voor 32 bovengrondse verdiepingen. De lengte van het gebouw neemt af in hoogte van 100 m tot 35 m terwijl de breedte toeneemt van 20 m tot 30 m. Ondergronds zijn er 3 verdiepingen met 212 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor 688 fietsen. En op de begane grond is er plaats voor commerciële voorzieningen en horeca. De architectuur is opgebouwd uit terrassen van verschillende lengte. De helling van het gebouw geeft het een uniek esthetisch karakter, maar creëert ook enkele uitdagingen bij het ontwerp van de structuur die verder in het artikel besproken worden.  

Na de sloop van het voormalige kantoorgebouw van Erasmus Verzekeringen, werd in de zomer van 2018 de eerste paal geslagen. Exact drie jaar later is het dan tijd voor de officiële oplevering en kunnen geïnteresseerden kiezen voor een plekje ‘front row’ aan de Boompjes in Rotterdam. 

Als algemeen aannemer stond Besix in voor de realisatie van The Terraced Tower. Xavier Gamme, ingenieur bij Besix, werkte mee aan het project vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoering. Er zijn een aantal kenmerken die het project typeren en die ook voor enkele uitdagingen hebben gezorgd. Xavier geeft graag woord en uitleg en licht toe hoe hij samen met zijn collega’s tot een efficiënte oplossing is gekomen.  

Bij de aanvang van een project in die grootteorde, is het uiteraard van cruciaal belang om de juiste tools te kiezen. De selectie van de ontwerp- en rekensoftware verliep volgens Xavier zeer vlot: “We werken bij Besix voornamelijk met twee programma’s en afhankelijk van het type gebouw, kiezen we dan weer voor de ene en een andere keer voor de andere software. SCIA Engineer wordt gekozen voor zijn gebruiksvriendelijkheid en was met zijn automatische tools voor staal en beton een echte meerwaarde in dit project.” 

Over het algemeen is er aan de basis van een gebouw relatief veel beton nodig. Omwille van de hoogte van The Terraced Tower en omdat het gebouw ondergronds veel parking biedt, is de belasting op de muren in de kelders zo groot dat een hoge betonkwaliteit C90/105 nodig is. Dit vormde echter geen al te groot probleem want met behulp van SCIA Engineer konden alle types beton snel en efficiënt berekend worden. 

Een troef voor het afgewerkte project, maar een extra uitdaging tijdens de werken: de locatie van The Terraced Tower. Het heeft het team in ieder geval wel wat extra denkwerk bezorgd. Omgeven door een drukke straat, water en gebouwen aan weerskanten van de werf, moest het projectteam wel beroep doen op creatieve oplossingen. Het feit dat er geen beschikbare ruimte was rond de bouwput en de noodzaak om onder bestaande leidingen te werken leidden tot moeilijke bouwfasen voor de kelder. SCIA Engineer liet hen toe om te werken met een heel aantal tijdelijke bouwfases – en dus ook een heel aantal modellen – in het programma. Zo konden er op een structurele manier vorderingen worden gemaakt. De SCIA Engineer-bouwfasesmodule kon ook goed ingezet worden voor de berekening van de relatieve verplaatsingen tussen verticale elementen.  

Modellen van The Terraced Tower in SCIA Engineer

Hetgene wat Xavier nog het meest bijblijft van de locatie van The Terraced Tower is hoe er zelfs geen plaats was om een bouwkraan te zetten. “Met SCIA Engineer hebben we een berekening gemaakt voor een betonnen frame dat enerzijds plaats bood aan een kraan en anderzijds ook toeliet om bouwmachines eronder door te laten rijden. Kwestie van optimaal gebruik te maken van de plaats die we hadden!” 

The Terraced Tower staat schuin met een overhang van 8 m die belangrijke tweede-orde-effecten produceert. Met behulp van de stabiliteitsanalyse van de SCIA Engineer-module werden de tweede orde-coëfficiënten bepaald en kon de kritische Eulerbelasting gevalideerd worden.

Een belangrijke voorwaarde voor het gebouw was dat het stabiel moet blijven ook al wordt er een structureel element verwijderd – omwille van een explosie of een terroristische aanslag. Met SCIA Engineer kon aangetoond worden met welke wapening het team rekening moest houden. Xavier vertelt: “Deze wapening kan automatisch berekend worden in SCIA Engineer wat maakt dat we toch heel wat tijdswinst hebben gekend.” 

Het interessantste gedeelte van het project was voor Xavier enerzijds de brainstormfase waarin bekeken werd hoe het design tot zijn recht kon komen en anderzijds de executiefase waarin het gebouw echt tot leven komt. “Dankzij SCIA Engineer en de automatische tools die het biedt, zoals bijvoorbeeld parametrisch modelleren, kon ik me concentreren op het echte ingenieurswerk. Zo heeft SCIA ons veel tijd en efficiëntie opgeleverd.” 

SCIA Engineer werd gebruikt voor het gehele ontwerp van het project en heeft Besix in staat gesteld om snel de wapening van de elementen te ontwerpen, wat hun de mogelijkheid gaf om zich te concentreren op de coördinatie en het beheer van het project. 

Benieuwd hoe SCIA kon helpen bij andere projecten? Surf naar  www.scia.net voor meer praktijkverhalen! 

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren