Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / SCIA

SCIA

SCIA Engineer

SCIA Engineer is een geïntegreerde software om verschillende constructies met meerdere materialen te analyseren en te ontwerpen. Dankzij de flexibele werking biedt SCIA Engineer de perfecte oplossing voor elk constructietype, materiaal en belastingsconditie. De innovatieve software maakt modelleren, analyse, optimalisatie van een 3D-model mogelijk in één intuïtieve en gebruiksvriendelijke CAD-gedreven interface.

BIM is een hoofdpijler in onze ontwikkelingen. SCIA is pionier in de integratie van deze processen waarbij bouwpartners (o.a. ingenieurs) gegevens met elkaar delen. SCIA Engineer is de enige rekensoftware worldwide met een certificatie voor import en export van data in de IFC-standaard. De drijfkracht achter SCIA Engineer is onze passie voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling gecombineerd met de input en inspiratie van onze klanten.

Allplan Engineering

SCIA biedt ook Allplan Engineering (voor de Benelux klanten) van Allplan die ook deel uitmaakt van de Nemetschek Group. Allplan Engineering is een krachtige BIM-oplossing die optimaal past bij de werkprocessen van bouwkundige en civieltechnische ingenieurs, constructietekenaars en aannemers. Dankzij zijn directe verbinding met Allplan Bimplus, het BIM cloud platform, is Allplan Engineering een geïntegreerde BIM-oplossing, tot BIM-niveau 3.
 

Casestudy: Groninger Forum

Het Groninger Forum wordt het nieuwe bruisende culturele centrum in het hart van Groningen. Het is een multifunctioneel gebouw, een ontmoetingsplek om te debatteren, te verkennen en te leren.
In opdracht van de gemeente Groningen is BAM Advies & Engineering in 2012 gestart met de bouwwerkzaamheden van het Groninger Forum. Het nieuwe 35.000 m2 icoon van de Groningen zal verrijzen aan de oostwand van de Grote Markt in het hart van Groningen. In de zomer van 2019 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek.
Het Groninger Forum is een cultuur- en informatiecentrum dat dient als algemene ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers van de stad Groningen met een verwacht aantal bezoekers van 1,6 miljoen per jaar. Bovendien huisvest het Forum ook het filmhuis Forum Images, het Stripmuseum, een bibliotheek en een restaurant op de bovenverdieping.

Bouwkundige uitdagingen van het project

Het ingenieursbureau BAM Advies & Engineering stond voor verschillende uitdagingen bij dit project. De contouren van de constructie worden gekenmerkt door verschillende wandoppervlakken die zich schuin in een voorwaartse of achterwaartse helling uitstrekken. Twee betonnen kernen aan de uiteinden van het gebouw zijn de belangrijkste elementen die voor laterale stabiliteit zorgen. De stalen constructies samengesteld uit schuine spanten, zijn verbonden met de twee kernen. Daarnaast verbindt een stalen brug van boven deze twee kernen met elkaar. Als hoofdaannemer was BAM verantwoordelijk voor een veilige constructie van het gebouw binnen strakke bouwtoleranties. 

Ontwerp van de complexe structuur met SCIA Engineer

In nauwe samenwerking met ABT-ingenieursbureau heeft BAM de bouwfasen geanalyseerd met de bouwfasen-module van SCIA Engineer. ABT creëerde een model voor de 2D- en 3D-analyse van het gebouw in SCIA Engineer (SCIA User Contest 2013). Het model hielp om een veilige bouwwerkwijze te ontwikkelen om krachten in het tijdelijke staalwerk en het verband te bepalen. Bovendien voorspelde het model nauwkeurig vervormingen en zeegvereisten in verschillende bouwfasen. Het model droeg ook bij om een gedetailleerd schema te ontwikkelen. Dit schema werd ter plaatse gebruikt om vervormingen en toleranties te monitoren, naarmate de constructie vorderde. 

Dit project is een goed voorbeeld van de toepassing van SCIA Engineer voor zowel het ontwerp als analyse van bouwfasen van een complexe en uitdagende structuur.
 
Het Groninger Forum project was genomineerd in de categorie 'Gebouwen' in de SCIA User Contest 2017.

content

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren