Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Risico

Johan Galjaard spreekt zich in zijn nieuwe column uit tegen de nieuwe inkoopvoorwaarden die er volgens Aedes en NEPROM moeten komen. "Op zich zouden constructeurs best meer risico willen lopen. Maar dan moeten we óók de mogelijkheid hebben om zélf die risico's te beperken."

Risico

De woningcorporaties en projectontwikkelaars willen eigen voorwaarden aan de 'inkoop' van architecten, ingenieurs en constructeurs stellen. Wellicht hebt u dat de afgelopen weken gelezen. Aedes en NEPROM vinden De Nieuwe Regeling (DNR), die architecten en ingenieurs nu hanteren, te eenzijdig en willen onder meer de aansprakelijkheid bij ontwerpfouten en de risico's 'eerlijker' verdelen.

VNconstructeurs vindt die nieuwe inkoopvoorwaarden, net als BNA en NLingenieurs, geen goed idee. De kans is groot dat opdrachtgevers en -nemers elkaar "om de oren slaan met regelingen en afwijkingen daarop", zoals de directeur van de BNA terecht opmerkte. Veel beter is het om gezamenlijk een goede regeling te ontwikkelen. In mei gaan beide kampen daarover ? opnieuw ? met elkaar in gesprek.

Waarover is nu al overeenstemming? Uiteraard dat opdrachtgevers en -nemers op een eerlijke en faire manier met elkaar om moeten gaan, ook wat risico's en aansprakelijkheid betreft. Op zich zouden constructeurs best meer risico willen lopen. Maar dan moeten we óók de mogelijkheid hebben om zélf die risico's te beperken. Een opdrachtgever kan niet verwachten dat we voor een vaak uiterst lage vergoeding ook nog eens extra risico's op ons willen nemen. Dat we ons slechts beter hoeven te verzekeren, zoals Aedes en NEPROM stellen, klinkt goed maar spant eigenlijk het paard achter de wagen. De kern is namelijk dat we moeten voorkomen dat er fouten worden gemaakt en er dus ook schade kan ontstaan.

Als ingenieurs staan we voor ons vak, voor onze dienstverlening, voor ons product. We voegen waarde toe, of beter: we kúnnen waarde toevoegen, want we moeten daarvoor wel de kans, of beter gezegd: de opdracht, krijgen. Als wij de ruimte krijgen om te doen waar we goed in zijn, dan willen wij best meer aansprakelijkheid op ons nemen.

Ik kan me haast niet voorstellen dat Aedes en NEPROM het daar niet mee eens zijn.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren