Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Pak die kansen!

Als voorzitter van VNconstructeurs publiceert Johan Galjaard regelmatig een column. Deze verschijnt ook op Cementonline. Deze derde aflevering gaat over onze strijd tegen het water en de kansen die die strijd biedt voor constructeurs.

Pak die kansen!

Tijdens het hoogwater van begin januari dreigde niet alleen een aantal dorpen onder te lopen, maar ook het Groninger Museum. Met nog maar een paar centimeter speling werden in allerijl de benedenzalen ontruimd. Uiteindelijk kwam het water toch niet zo hoog als gedacht. Wel was het museum drie dagen gesloten. De schade: ruim ? 40.000. Het was niet de eerste keer dat het museum bijna in problemen kwam en het zal ook zeker niet de laatste zijn.

Hoogwater beschouwen we steeds vaker als een gegeven, als iets onvermijdelijks. Zelfs het groeiende aantal evacuaties begint al te wennen. Natuurlijk is onze delta dankzij eeuwenlange innovatie nog altijd een van de veiligste ter wereld. Maar er kan meer. Zoals adaptief bouwen. Behalve wat kleinschalige experimenten met drijvend bouwen zijn er nog geen grote gebouwen die zich individueel weten te weren tegen het water. Maar waarom eigenlijk niet?

We kúnnen gebouwen maken die bij hoogwater keurig opdrijven en na het zakken van het waterpeil ook weer netjes op hun fundering terugzakken. Voor constructeurs liggen daar enorme kansen. We kunnen de constructie veel meer dan nu combineren met de weerbaarheid tegen water. De dijk-in-duin in Katwijk is een goed voorbeeld, met een geïntegreerde parkeergarage en andere functies in de kustverdediging. Er komt steeds meer ruimte voor dit soort innovatieve oplossingen.

Veel partijen binnen en buiten de bouw zien de constructeur nog altijd als degene die de balk of kolom uitrekent. Uiteraard is dat een wezenlijk onderdeel van ons vak. En er zijn ook constructeurs die zich bijna uitsluitend op dat aspect van het vak toeleggen. Maar willen we als beroepsgroep niet alleen een schitterend verleden maar ook een prachtige toekomst hebben, dan moeten we ons blijven ontwikkelen. Dat geldt voor onze kennis maar vooral ook voor het toepassingsgebied.

Aan het begin van een nieuw jaar is het de gewoonte om vooruit te kijken. De kranten staan vol met pessimistische berichten. Daar moeten wij ons niet door laten leiden. Juist nu is het zaak de kansen die zich voordoen met beide handen te pakken. Naast het garanderen van constructieve veiligheid en slimmer, goedkoper bouwen kunnen we als branche een belangrijke bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen van Nederland als topper in de strijd tegen water.

Een 'Groninger Museum' dat zich eenvoudig opricht als het water komt, zou een fantastisch exportproduct kunnen worden. Het is maar een voorbeeld en zo zijn er vele. Er zijn nog zo veel kansen ? laten we ze pakken. Ik wens u een heel succesvol 2012.

Ir. Johan Galjaard, voorzitter VNconstructeurs 

Verwante berichten

Lees ook de andere columns van Johan Galjaard

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren