Kennisplatform over betonconstructies

Mladena Lukovic wint DEWIS-award

woe 11 okt 2017

Dr.ir. Mladena Lukovic heeft de DEWIS-award voor beste vrouwelijk promovendus gewonnen. De prijs werd haar woensdag 4 oktober tijdens het symposium 'Images of Diversity' overhandigd. Met deze award beloont DEWIS de kwaliteit van haar proefschrift en haar buitengewone prestatie.

DEWIS, Delft Women In Science, is het vrouwennetwerk van de TU Delft. De DEWIS-award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest talentvolle vrouwelijke PhD-onderzoeker van de TU Delft. Dr.ir. Mladena Lukovic ontving de prijs voor haar onderzoek naar Strain Hardening Cementitious Composite (SHCC), beter bekend als buigzaam beton, waarmee ze in 2016 cum laude promoveerde.

Veel betonnen constructies om ons heen zijn verouderd en moeten worden gerepareerd. Echter, de prestaties van betonreparatie zijn onvoldoende (de gemiddelde levensduur van reparatie is slechts ongeveer 10 jaar) en zouden eigenlijk moeten worden verbeterd. Het buigzaam beton zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Lukovic deed onderzoek naar de mogelijkheden van buigzaam beton bij reparaties van betonnen bouwwerken en de invloed op onder andere de vocht uitwisseling tussen nieuwe en oude beton en de strekte van de interface en de ruwheid van het oppervlak van de ondergrond. De gemeente Rotterdam paste het buigzame beton toe in enkele proefvakken bij het herstel van de Maastunnel.

Mladena Luković (tweede van links) samen met collegaonderzoekers en studenten; deze keer niet bezig met SHCC maar met een geopolymeerbetonkano.

Curriculum vitae

Mladena Lukovic behaalde haar BSc en MSc diploma aan de faculteit Civiele Techniek in Belgrado, Servië. Het onderwerp van haar BSc scriptie was het constructief ontwerp van een zes verdiepingen tellend gebouw van gewapend beton en voor haar MSc-scriptie behandelde ze de levensduur van gewapende betonstructuren blootgesteld aan het proces van carbonatie. In augustus 2011 studeerde Lukovic af en in november 2011 begon ze aan haar PhD-onderzoek naar betonreparatie in het Microlab van de TU Delft. In januari 2016 verdedigde ze haar PhD-thesis ‘Influence of interface and strain hardening cementitious composite (SHCC)’. Sinds 1 april 2016 werkt Lukovic als onderzoeker in de groep Betonconstructies van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft. Haar onderzoek is gericht op de constructieve toepassingen van nieuw ontwikkelde betonsoorten, zoals UHPC, SHCC en geopolymeren met als doel de maatschappij ten dienste te zijn met innovaties in de infrastructuur en utiliteitsbouw.

Mladena Lukovic is lid van het Cement blogpanel en schreef ook al diverse artikelen voor Cement. Bekijk haar publicaties op Cementonline.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren