Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Meer vrouwen nodig bij ingenieursbureaus

Blog Dirk-Jan Kluft, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Het is fantastisch dat steeds meer jonge vrouwen gaan studeren aan de TU's en HBO's. Het is ook absoluut noodzakelijk, want er is een groot tekort aan vrouwelijke werknemers in technische beroepen. Zeker bij ingenieursbureaus en in het bijzonder in het vak van constructeur.

Op ons bureau is van de 125 fte’s aan BIM-modelleurs, toezichthouders, constructeurs, projectleiders, senior adviseurs en partners, tussen de 20 en 25 fte vrouw. Wat ons betreft gaat dat groeien, want vrouwen binnen een ingenieursbureau zorgen voor een werksfeer die beter aansluit bij de maatschappij.

Deze interesse van mijn kant komt natuurlijk ergens vandaan. Mijn dochters van 20 en 21 jaar studeren allebei aan de TU in Delft, net als ik 35 jaar geleden. De jongste studeert Civiele Techniek als bachelor en wil absoluut constructeur worden. Ze werkt nu al parttime één dag in de week als junior constructeur. Voor mij als vader is dat natuurlijk geweldig.

Vrouwen hebben meer geduld met het uitzoeken van zaken

Dat was een kleine zijsprong, nu terug naar de werksfeer. In 1986, toen ik bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs begon als beginnend constructeur, waren de enige vrouwen de telefoniste en de secretaresse. De bouw was een echte mannenwereld. Maar meer vrouwen op de werkvloer betekent dat zaken beter besproken worden. In een mannenwereld worden vaak halve zinnen uitgesproken en gebeurt er veel met lichaamstaal. Het beter bespreken van zaken en zeker in detail, komt het constructieve advieswerk ten goede. Vrouwen hebben ook meer geduld met het uitzoeken van zaken. Je ziet dit duidelijk bij coördinatoren op BIM-gebied, deze functie wordt meestal ingevuld door een vrouw. E.e.a. moet namelijk tot in detail worden uitgezocht.

Kortom, het lijkt mij goed om het percentage van vrouwen in het vak van constructeur de komende vijf jaar met 10% te laten groeien. Dit leidt tot een betere kwaliteit van het constructieve advieswerk.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren