Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructeur in coronatijd

Blog Dirk-Jan Kluft, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Voor iedere Nederlander is sinds 16 maart 2020 alles anders. De toen door premier Rutte afgekondigde maatregelen naar aanleiding van het snel om zich heen slaande virus, hebben ertoe geleid dat er sindsdien zo veel mogelijk thuis gewerkt wordt. Dat had op ons als adviesbureau, en ik neem aan ook op ieder ander adviesbureau, een enorme impact. Om vanuit huis te werken, op afstand van collega's en de verantwoordelijke senior adviseur. Tot onze tevredenheid bleek het digitaal allemaal geen probleem te zijn.

Vergadermogelijkheden als Teams of Zoom waren snel gevonden bij opdrachtgevers en aannemers, maar ook intern. Daarnaast ging de bouw, behoudens een beperkte vertraging, eigenlijk gewoon door.
Vanaf dag één hebben wij gestuurd op het beheersen van de risico’s. Immers, er is gewoon sprake van een andere werkomgeving. Collega’s werken op afstand van elkaar en wat vroeger een eenvoudig overleg zou zijn, aan tafel naast elkaar op kantoor, moet nu worden georganiseerd met mails, bellen of webinars. Je bent nu toch bezig om de oude vertrouwde werkmethodiek in deze coronatijd te borgen.

Hoe houd je de kwaliteit in deze tijd op het gewenste niveau?

In Cement wordt veel geschreven en van gedachten gewisseld over het borgen van de constructieve veiligheid; de belangrijkste verantwoordelijkheid van een adviesbureau. Er wordt in deze tijd gewoon veel meer gevraagd van onze beroepsgroep. Hoe houd je de kwaliteit op het gewenste niveau?
Van onze medewerkers wordt ook veel meer een proactieve houding gevraagd omdat het overleggen aanmerkelijk bewerkelijker is geworden. Daarnaast zitten veel van onze medewerkers thuis met ook kinderen om hen heen, die niet naar school kunnen. Toch wordt gevraagd om met volle concentratie je werk te blijven doen en met de juiste motivatie.

Moeilijke en zorgelijke tijden voor onze beroepsgroep met ook nog een economische crisis in het vooruitzicht. Die zal de infra weliswaar minder raken, maar zeker de utiliteitsbouw en dan vooral de commerciële projecten.
Wij kunnen echter ook veel leren van deze tijd. En zoals Cruyff al zei: “elk nadeel heeft zijn voordeel”. We leren nu veel beter om op afstand digitaal met elkaar te vergaderen. Het kan ook zo ingericht worden dat vier man fysiek in een vergaderzaal zitten, met voldoende afstand, en dat een collega op 80 km afstand digitaal meedoet. Dit scheelt zo veel reizen. Ook leren we steeds meer zelfstandig te werken.
Ons motto is om uit deze waardeloze tijd de positieve punten te halen en die mee te nemen naar de toekomst. Thuiswerken wordt straks gewoon. Het gaat naar de toekomst zeker kansen bieden. Maar ik mis het wel: allerlei bilaterale overleggen waarin het toch makkelijker is om met elkaar van gedachten te wisselen.

Tot slot: hou vol en blijf gezond.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren