Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Meer Polen op de bouwplaats!

Column Karel Terwel, Imd Raadgevende Ingenieurs & TU Delft - maart 2018
'America first, Netherlands second!' Dit filmpje was dé Youtube-hit van 2017. De muur van Trump en de huidige 'handelsoorlog' met hoge invoerheffingen voor buitenlands staal; wij vinden het niet kunnen. Maar in ons kikkerlandje speelt de achterliggende gedachte van 'Netherlands first' natuurlijk ook. Poolse arbeiders die Nederlandse bouwvakkers verdrijven. Internationale aannemers en ingenieursbureaus die met argusogen worden bekeken. Buitenlandse studenten die de plekken van Nederlandse studenten innemen. Engelstalige opleidingen waardoor Nederlandse studenten het over 'hollow core slabs' hebben, terwijl ze het Nederlandse equivalent (kanaalplaten) niet meer kennen.

Dus best begrijpelijk dat er ook mensen zijn die roepen om een hek om Nederland. Zou nog werkgelegenheid voor de bouw opleveren ook!

Ik ben zelf niet van dit ‘zwart-wit roeptoeteren‘; de werkelijkheid heeft heel wat meer grijstinten. Ik deel graag twee ervaringen die tonen dat internationalisering ook positief kan uitpakken.

De eerste ervaring gaat over de gevel van ons appartementencomplex. Deze moest vorig jaar worden gerenoveerd. Na een aanvankelijk slechte ervaring met een oer-Hollands bedrijf, gingen we in zee met een andere Nederlandse aannemer. Nadat het contract was ondertekend, werden de werkzaamheden gestart. De eerste keer dat ik met de mannen op de steiger wilde communiceren, lukte dit nauwelijks, omdat ze allemaal Pools spraken. Gelijk de Nederlandse aannemer gebeld, dat dit niet de bedoeling was. Ik wilde verstaanbaar kunnen communiceren met de mannen, omdat dit voor de kwaliteit van belang was. Uiteindelijk werd het werk door een groep Poolse arbeiders uitgevoerd, waarbij er altijd iemand aanwezig was die Nederlands sprak. De mannen werkten keihard, netjes, ruimden elke dag de boel weer op en waren zeer voorkomend in de omgang. Het gebak na afloop vanuit onze VVE was meer dan verdiend. Als alle Poolse bouwvakkers zo zijn, dan zouden er wat mij betreft meer Polen op de bouwplaats mogen!

De tweede ervaring was bij onze opleiding Building Engineering bij de faculteit Civiele Techniek van TU Delft, met veel internationale studenten. Toen ik tien jaar geleden hier kwam werken ging het om een handjevol internationale studenten en was er gedoe over mastervakken die nog half in het Nederlands werden gegeven. Nu is de volledige master in het Engels en is ca. 1/3 van onze jaarlijks 35 nieuwe studenten internationaal. Dat is op meerdere manieren positief. Vanwege strenge toelatingseisen, zijn de internationale studenten buitengewoon gemotiveerd. Wanneer er bonussen kunnen worden gehaald, staan zij vaak vooraan, en in hun drive slepen ze Nederlandse studenten mee. Ik heb de indruk dat het niveau hierdoor over het algemeen hoger wordt. Daarnaast zijn hun verhalen over situaties op buitenlandse universiteiten intrigerend; in Nederland hebben wij het zo gek nog niet. Ten slotte is het voor een techneut heel nuttig als hij een tweede taal beter leert beheersen, want dat is vaak geen natuurlijk talent (bij mij in elk geval niet!)

Dus een muur bouwen om ons landje, letterlijk of figuurlijk, vind ik een slecht idee. Met die stenen kun je heel wat betere dingen doen!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren