Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Joop van Leeuwen stopt als voorzitter COBc

Afscheid tijdens COBc-congres in Almere Jacques Linssen - 15 november 2019

Joop van Leeuwen heeft na bijna 25 jaar afscheid genomen als voorzitter van het COBc. Tijdens het COBc-congres 7 november in Almere droeg hij de voorzittershamer over aan Dick Bezemer, die zal worden bijgestaan door de nieuwe directeur Wico Ankersmit.

Joop van Leeuwen is een gemeenteman in hart en nieren. Begin jaren 80 gaat hij aan de slag bij Bouw- en Woningtoezicht in Amsterdam en in 1988 wordt hij hoofd buitendienst in de binnenstad van de hoofdstad. De stempel die hij op het bouwtoezicht weet te drukken, blijft in het land niet onopgemerkt; in 1995 wordt hij gevraagd voorzitter te worden van het COBc, het Centraal Overleg Bouwconstructies van alle gemeenten. Aanvankelijk zou hij het voor drie jaar doen, maar al snel wordt duidelijk dat onder meer dankzij zijn groeiende netwerk hij de juiste man is op de juist plek. Dus ook als hij in 2003 hoofd buitendienst wordt in Almere, blijft hij aan als aanvoerder van het COBc. Uiteindelijk is hij 24 jaar lang voorzitter.

Opvolging

Vanwege zijn pensionering bij de gemeente Almere besloot Van Leeuwen te stoppen als voorzitter van het COBc. Hem opvolgen is niet eenvoudig, dat was al lange tijd duidelijk. Van Leeuwen zelf heeft altijd erg veel ruimte gekregen van zijn werkgevers om op een intensieve manier invulling te geven zijn rol. Van een opvolger kan dat niet worden verlangd. Daarom is besloten de taak in tweeën te knippen. Nieuwe voorzitter is Dick Bezemer, teammanager bouwconstructies, bouwfysica en brandpreventie van de gemeente Rotterdam. “Een doorgewinterde constructeur”, aldus Van Leeuwen. Bezemer neemt vooral de inhoudelijke taken over. Om de meer PR-matige zaken in te vullen, heeft het bestuur van COBc besloten ook een directeur aan te stellen. Die rol neemt Wico Ankersmit op zich, nu al directeur Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland.

Warme persoonlijkheid

Bij zijn afscheid werd glashelder wat Van Leeuwen allemaal heeft betekend voor het COBc. Margreet Schotman, scheidend voorzitter van de Vereniging BWT Nederland, roemde onder meer zijn inspanningen om het COBc en de vereniging dichter bij elkaar te brengen. Zijn passie voor constructies en bevlogenheid voor het vak oogstten veel lof. Overigens niet alleen binnen de landsgrenzen. Tom Johnson van het CEBC Consortium of European Building Control, was speciaal uit Ierland overgekomen om Van Leeuwen toe te kunnen spreken.
De sprekers prezen zijn warme persoonlijkheid en de kunst om mensen te verbinden. “Een grote mond, een grote glimlach en een groot hart”, aldus zijn opvolger Bezemer. “Er zijn zeker twee opvolgers nodig om ook maar een beetje bij Joop in de buurt te komen”.

Een grote mond, een grote glimlach en een groot hart

Trots

Zelf is Van Leeuwen vooral trots op de samenwerking met andere partijen. In het verleden werd het COBc nog wel eens gezien als de tegenpartij. Maar nu is er bijzonder goed contact met diverse organisaties en is er sprake van wederzijds respect.
Zijn afscheid tekent het begin van een nieuwe periode voor het COBc. Hoewel hij niet helemaal uit beeld verdwijnt – hij blijft het nodige commissiewerk doen – zal hij worden gemist. En dan gaat het niet alleen om zijn “platte 020-uitspraken.”

Ook voor Van Leeuwen zelf breekt er een andere tijd aan en daar had hij het, toen hij het stokje daadwerkelijk overdroeg, zichtbaar moeilijk mee. Maar hij is net als het bestuur vol vertrouwen in de toekomst, ook nu die door de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen nog altijd ongewis is.

Wet kwaliteitsborging

Tijdens het COBc-congres was de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen een belangrijk gespreksonderwerp. In het bijzonder het bestuursakkoord, dat mede door het COBc tot stand is, is gekomen en een belangrijke stap was om de nieuwe wet mogelijk te maken.
De wet gaat veel impact hebben. Of er voldoende capaciteit is in de markt om er invulling aan te geven is twijfelachtig, zo waarschuwt Van Leeuwen. En vooral kleine gemeentes zullen de gevolgen gaan merken en Van Leeuwen betreurt dat. Hij wijst daarbij op de recente afscheidsrede van prof. Monica Chao Duivis van de TU Delft die de verwachting uitsprak dat de wet in 2040 is geschrapt en het toezicht weer helemaal terug naar de gemeentes gaat. “Dan moeten we er wel nog zijn”, aldus Van Leeuwen.

Joop van Leeuwen draagt de voorzitterschap COBc over aan Dick Bezemer

Afscheidsreceptie

Het afscheid van Joop van Leeuwen vond plaats op 7 november tijdens het COBc-congres in Almere. Daar stonden ook een aantal inhoudelijke lezingen op het programma. Wico Ankersmit gaf een update van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, Erik Middelkoop vertelde over de invloed die parametrisch ontwerpen heeft op Bouwtoezicht. Chris Geurts (TNO) lichtte toe hoe je om moet gaan met windbelasting op bestaande gebouwen en Dick Hordijk nam de bezoekers mee in de situatie waarbij een fout wordt ontdekt. Daarnaast was er een aantal workshops. Joop van Leeuwen zelf hield zijn gebruikelijke jaarreden waarin hij terugblikte op het afgelopen jaar.

Interview

Lees ook het artikel 'Zorg voor de medemens' uit 2015 op basis van een interview met Joop van Leeuwen.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren