Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Het halfvolle glas

Economisch is het een bijzonder moeilijke tijd, ook voor ingenieursbureaus. Johan Galjaard roept in zijn column op om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar om kansen te grijpen. Want die zijn er voldoende, juist nu.

Het halfvolle glas

Vorige week opende deze krant op de voorpagina met de kop 'Kaalslag ingenieursbureaus'. Daar was geen woord Spaans bij. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waarop het artikel was gebaseerd, waren de kwantificering van het gevoel dat iedereen in de branche al lange tijd heeft ? het gaat slecht, met name met kleinere ingenieursbureaus. Failliet gaan is natuurlijk een drama, zéker voor de direct betrokkenen. Toch is het belangrijk om de sombere cijfers in perspectief te blijven zien. Bureaus die te veel afhankelijk zijn van de bank of slecht één specifiek marktsegment of een kleine groep opdrachtgevers hebben, vallen bij tegenwind al snel stil. Ook heeft de bouw in de jaren vóór de crisis op te grote voet geleefd. De bomen zullen definitief niet meer tot in de hemel groeien, ook niet als we straks uit de recessie zijn. De volumes zullen kleiner zijn, de markt is blijvend veranderd. Herschikking en sanering is ook onder ingenieursbureaus onvermijdelijk.

Wat wél vermijdbaar is, is de race to the bottom die nu plaatsvindt. De extreem lage prijzen waarmee op werk wordt 'gejaagd', betekenen voor veel bureaus slechts uitstel van executie. Tegelijkertijd schaden ze de branche als geheel. Dat is een doodlopende weg. Alternatieven zijn er wel degelijk. Concurreren op kwaliteit en waarde, in plaats van op prijs, bijvoorbeeld. De markt is veranderd, pas dus ook je rol als ingenieur aan. Bied nieuwe of aangepaste diensten, zoek een nieuwe positie in het ontwerp- en bouwproces, lever meerwaarde. Nieuwe constructiematerialen luiden in ons vak inmiddels een nieuwe, uitdagende tijd in. Ongetwijfeld zijn er vergelijkbare ontwikkelingen in andere vakken ? maak daar gebruik van. Ontwikkel nieuwe, economische oplossingen. Toon je waarde als ingenieur, op de Nederlandse markt maar misschien ook over de grens. En vergeet daarbij vooral nooit: juist in een tijd waarin alles op de helling staat, zijn de kansen enorm.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren