Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Groen en geel zien in tijden van paars

Blog Karel Terwel, Imd Raadgevende Ingenieurs & TU Delft - november 2016
Wil je nog een cursus doen? Als er geen eindejaarsuitkering in zit, wil dit nog wel eens een aanbod zijn in het jaargesprek. Een cursus koolstofvezelwapening is nog wel interessant, maar wat moet je met een cursus zoals "Communicatie voor constructeurs"? Daar kwam ik achter toen ik als techneut onlangs een dergelijke softe cursus volgde.

Zo leerde ik dat je rode mensen hebt. Ze zijn vaak dominant en houden van een stellende, soms dwingende manier van communiceren. Ze gaan recht op hun doel af. Dan zijn er blauwe mensen. Zij redeneren graag en wegen allerlei argumenten af, eer er een keuze wordt gemaakt. Groene mensen houden in de gaten hoe het met anderen gaat, vinden het belangrijk dat er een goede sfeer is en kunnen goed luisteren. Ten slotte zijn er gele mensen. Zij zijn enthousiast, creatief en inspirerend, hebben vergezichten en brengen dat ook graag over aan anderen. Veel mensen zijn een mix van deze kleuren.

In projectteams is het heel handig als de verschillende kleuren vertegenwoordigd zijn. Als je alleen maar rode mensen hebt, krijg je een apenrots waar geregeld moet worden gevochten – in onze geciviliseerde bouwwereld gelukkig alleen verbaal - om te bepalen wie het alfa-mannetje is. Maar als je geen rode mensen hebt, is het risico dat de besluitvorming extreem stroperig gaat. Als je alleen maar groene mensen hebt, gaat het al snel over wat iets met iemand doet en krijg je oeverloze discussies en onderlinge spanningen (geregeld te zien in de zorgwereld). Maar zonder groene mensen wordt het echter al snel onpersoonlijk. In de bouw lijkt paars (rood en blauw) populairder te zijn dan groen en geel; reden om extra zuinig te zijn op laatstgenoemde kleuren.

Als je een tijd met mensen moet samenwerken is het bijzonder handig om te weten met welke types je te maken hebt om effectief te kunnen communiceren. Als een rood persoon continu stellend communiceert met een groen persoon, dan zal die laatste meestal de opdrachten weliswaar uitvoeren maar vroeg of laat wegtrekken. Een klein beetje persoonlijke aandacht kan hierbij al groot verschil maken en leiden tot veel effectievere samenwerking. En andersom zal de groene persoon allergische reacties opwekken en zwak overkomen als hij of zij alleen maar over gevoelszaken communiceert. Beetje inhouden dus.

Bovenstaande beknopte beschrijving is natuurlijk psychologie van de koude grond. Ik merk alleen dat mijn functioneren in een technische omgeving leuker en effectiever is, als ik mij bewust ben van deze verschillen en ze respecteer. Dus wordt er een cursus aangeboden en je hebt koolstofvezelwapening al gedaan? Overweeg eens wat softs, omdat je dan keihard effectiever kunt zijn!

Karel Terwel

Universitair docent Structural Design and Safety aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren