Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gevolgen klimaatverandering voor levensduur infrastructuur (II)

Klaas van Breugel - 13 september 2023

Met het verlengen van de levensduur kunnen veel kosten worden bespaard. Maar die levensduurverlenging is verre van eenvoudig. Bovendien gaan de kosten voor de baat uit. En de vraag is: waar moet je precies in investeren?

Afscheidsrede

Dit is het tweede van twee artikelen, gebaseerd op de afscheidsrede van prof. Klaas van Breugel, Het model: vehikel voor glorie en schade. Van Breugel sprak deze rede uit bij het afscheid als hoogleraar op het gebied van ‘Betonmodellering en materiaalgedrag’, bij de sectie Materials & Environment van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft, op vrijdag 27 september 2019.

Zoals in het eerste deel van dit tweeluik [1] al werd gesteld, leidt een toename van de gemiddelde temperatuur op aarde tot een afname van de levensduur van onze fysieke infrastructuur. De reden daarvoor is dat bij een hogere temperatuur allerlei chemisch-fysische degradatieprocessen sneller verlopen. Bij een gemiddelde temperatuurstijging van 2,5 °C moet worden gerekend met een verkorting van de levensduur van de infrastructuur van circa 10%.

Een kortere levensduur betekent een enorme toename van de vervangingskosten. Voor Nederland zou het neerkomen op een toename van kosten voor instandhouding van onze infrastructuur van enkele miljarden euro’s per jaar. Tegen deze achtergrond is het de vraag hoeveel er op kosten voor de infrastructuur kan worden bespaard, als de levensduur ervan met bijvoorbeeld 10% kan worden verlengd. Dat zijn, logischerwijs, dan ook miljarden euro’s per jaar. Maar het verlengen van de levensduur met 10% is nog geen sinecure. Voordat de baten kunnen worden geïncasseerd, moeten eerst kosten worden gemaakt. Stel dat je, om 3 miljard per jaar te besparen op vervangingskosten, eerst 1 miljard moet investeren. De vraag is dan waar je die 1 miljard aan gaat besteden. Die vraag staat in dit artikel centraal.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren