Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Energie in crisistijd

'Zoals het was, zal het niet meer zijn', stelt Johan Galjaard in zijn column. De vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik daarin mee of laat ik alles bij het oude?

Energie in crisistijd

In juni schreef ik er al eens over: de zoektocht van de gemeente Den Haag naar een vernieuwend, creatief en uitvoerbaar hoogbouw-concept in het kader van Kleinschalig Opdrachtgeverschap. De stad wil onder meer weten hoe hoogbouw per onderdeel met steeds andere opdrachtgevers kan worden ontwikkeld, hoe je doorbouwt terwijl het een gebouw al deels in gebruik is en hoe je dat hele proces het beste kunt organiseren?

Vorige week werden de winnaars bekendgemaakt. Juryvoorzitter Adri Duivesteijn zei verrast te zijn door de enorme creativiteit en energie die de prijsvraag heeft losgemaakt. Dat gevoel had ik ook. Meer dan honderd, veelal jonge, architecten hebben de meest slimme, bijzondere ontwerpen gemaakt. Kortom, ongelofelijk veel opvallende antwoorden op al even opvallende vragen. Nu gebeurt dat bij prijsvragen wel vaker, maar dit keer voelde het anders. Er lijkt iets in de lucht te hangen. We staan in veel opzichten op een keerpunt dat we waarschijnlijk over vele jaren pas echt scherp zullen zien. De vastgoed- en bouwwereld staat voor grote veranderingen. Zoals het was, zal het niet meer zijn. Maar hoe het dan wel zal worden, dat is vooraf altijd een stuk minder duidelijk dan achteraf. Nieuwe markten, nieuwe machten. Dat geldt voor kantoren en bedrijfsgebouwen, en dat geldt voor woningen. Anders dan tot voor kort wordt het vooral een markt waar de kopers het voor het zeggen hebben, en niet de aanbieders. Vernieuwing speelt ook in de infrasector. Versterken van kunstwerken in plaats van vervangen, duurzamer asfalt, duurzamere wegen en andere opvattingen over mobiliteit in het algemeen. De bouw is dus een sector die om nieuwe oplossingen vraagt. De wereld verandert en het enige wat je je als opdrachtgever, ontwerper, ingenieur en bouwer moet afvragen: ga ik daarin mee of laat ik alles bij het oude?

Persoonlijk had ik al geen twijfel over mijn eigen antwoord, maar het was prachtig om te zien dat zoveel jonge ontwerpers ieder op hun manier óók die nieuwe toekomst vol omarmen.

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Deze column verscheen eerder in Cobouw. bekijk ook de eerdere columns van Johan Galjaard

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren