Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; AdvertiseBlock has a deprecated constructor in /home/renda/domains/renda.nl/public_html/protected/templates/blocks/advertise/class.advertise.php on line 3
Dynamische belasting op tribunes (2)
Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Dynamische belasting op tribunes (2)

De invloed van scheurvorming op de dynamische belasting van een bewegende menigte op een betonnen tribune-element Mark Spanenburg - 16 februari 2023

De eigenfrequentie van een tribune-element is een essentiële parameter om de dynamische belasting door een bewegende of springende menigte op een tribune-element te bepalen. Hoe bepaal je deze eigenfrequentie voor gewapend betonnen tribune-elementen en welke invloed heeft scheurvorming hierop? Wat betekent dit voor het dynamische gedrag en de constructieve veiligheid van het tribune-element? Een en ander wordt toegelicht met een praktijkvoorbeeld.

In het kort

  • In een praktijkvoorbeeld worden de volgende situaties beoordeeld: energiek concert en synchroon springen.
  • Met onder meer de dynamische amplificatiefactor DAF kan de dynamische belasting van een bewegende menigte op een tribune-element worden berekend.
  • Als de eigenfrequentie hoog genoeg is, treedt er geen dynamische respons op.
  • Het is van belang om op een betrouwbare manier de eigenfrequentie van een tribune-element te bepalen.
  • De eigenfrequentie van de lege tribune wordt berekend uit de buigstijfheid van het tribune-element (EI), de massa van de lege tribune (m) en de overspanning van het tribune-element (L).
  • Het berekenen van de buigstijfheid is lastig omdat de buigstijfheden in Eurocode 2 statische buigstijfheden zijn en in dit geval de dynamische buigstijfheid van belang is.
  • De dynamische belasting door bewegende menigtes moet iteratief worden bepaald.
  • Door niet-lineair te rekenen kan de dynamische respons vlak voor bezwijken worden geoptimaliseerd.
  • De constructie is erg gevoelig voor het gedrag van de menigte. De werkelijke effecten kunnen door metingen inzichtelijk worden gemaakt.

In deel 1 van het artikel ‘Dynamische belasting op tribunes’ uit Cement 2022/2 [1] is een algemene beschrijving gegeven van dynamische belastingen door bewegende menigtes op tribunes. In dit tweede deel wordt deze kennis toegepast in een praktijkvoorbeeld. Hierbij worden verschillende invloeden toegelicht en aanvullingen gedaan waar nodig. Met name het bepalen van de dynamische gescheurde buigstijfheid, de eigenfrequentie en de interactie met de dynamische belasting wordt uitgebreid behandeld. Daarnaast wordt er een extra belastingsgeval ‘energieke concerten’ [3] aan de beschouwing toegevoegd, aangezien in stadions ook veelvuldig concerten of dance-events worden gehouden.

Praktijkvoorbeeld

Het praktijkvoorbeeld dat in dit artikel wordt behandeld, betreft een tribune-element in een bestaande constructie. Opgemerkt wordt dat het om een fictieve situatie gaat, waarbij wel eigenschappen zijn gehanteerd die in de praktijk voorkomen.

Het betreft een getrapt trede-element met twee treden en een overspanning van 9,0 m (fig. 2). Het element is oorspronkelijk berekend voor zitplaatsen volgens TGB 1990. De veranderlijke belasting is 4 kN/m2 en de partiële belastingsfactoren zijn γG = 1,2 en γQ = 1,5. De breedte van het element is 2 × 0,8 = 1,6 m. In tabel 1 zijn de eigenschappen van het element samengevat. De doorsnede-eigenschappen zijn met behulp van M-N-κ-diagrammen bepaald.

In het voorbeeld worden de volgende situaties beoordeeld:
1. energiek concert;
2. synchroon springen, bijvoorbeeld tijdens voetbalwedstrijden.

De belasting bij een energiek concert is afkomstig uit [3] en wordt beschreven door scenario 4. Dit scenario betreft een energiek concert waar door een opgewonden menigte, veelal staand, wordt gedanst en af en toe gesprongen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren