Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

De juiste vragen

Volgens de Constructeur van het Jaar 2023 (1) Jacques Linssen - 2 november 2023

Op 1 juni 2023, op de Dag van de Constructeur, werd Hans de Wit van TEC uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar. Een prestigieuze onderscheiding, waarmee hij een jaar lang optreedt als ambassadeur van het constructeursvak. Bij diezelfde gelegenheid kreeg Niki Loonen van ABT een eervolle vermelding als 'koploper duurzaamheid'. We vroegen beiden wat in hun ogen de belangrijkste uitdagingen zijn in de bouw, voor constructeurs in het bijzonder.

Wie is Hans de Wit?

Hans de Wit is managing director van Tunnel Engineering Consultants (TEC), een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos. De Wit heeft meegewerkt aan een groot scala aan toonaangevende projecten, alle met grote maatschappelijke relevantie. Bekende voorbeelden zijn de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug/tunnel, de langste zeebrug ter wereld, de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en – momenteel in uitvoering – de Fehmarnbelttunnel, tussen Denemarken en Duitsland. Deze laatste wordt de langste tunnel die is gebouwd met de zinktunneltechniek, bij uitstek het specialisme van De Wit. Namens TEC gaat De Wit zich de komende tijd inzetten voor een groot renovatieprogramma van zeven Zuid-Hollandse tunnels. De Wit is een graag geziene spreker op internationale congressen en doceert aan de TU Delft en internationaal.

Niki Loonen

Hoewel hij er wel voor is opgeleid, is Niki Loonen geen typische constructeur; hij is eigenlijk nooit als constructief ontwerper betrokken bij projecten. Wel houdt hij zich binnen ABT als senior adviseur veel bezig met het materiaal beton, specifiek met de fenomenen krimp en scheurvorming. Zowel om schades te voorkomen als om schades de beoordelen. Dit speelt onder meer bij bedrijfsvloeren. Ook heeft Loonen in de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over de interactie tussen de ondergrond en een gebouw.
Op het gebied van duurzaamheid is Loonen zeer actief. Zo was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een CO2-vriendelijk hybride betonmengsel voor Voorbij Prefab. En als docent bij de Betonvereniging draagt hij zijn kennis over duurzaamheid over aan anderen.

Constructeur van het Jaar

Meer over de verkiezing Constructeur van het jaar, die plaatsvond tijdens de Dag van de Constructeur op 1 juni 2023, staat in het bericht Hans de Wit gekozen tot Constructeur van het Jaar 2023.

Beide heren noemden het thema innovaties in de bouw als belangrijk aandachtspunt voor constructeurs. Niet vreemd als je hun staat van dienst bekijkt. De rol van de constructeur op dit gebied wordt volgens hen nog wel eens onderschat, ook door de beroepsgroep zelf. Maar constructieve kennis is essentieel om in te schatten wat wel en niet verantwoord is. Loonen: “Je moet met een brede blik kijken naar een innovatief product of nieuwe toeppassing. Daarbij moet je je altijd realiseren dat je niet weet wat je niet weet.” Vrij snel komt de breedplaatproblematiek ter sprake, in Loonens ogen een treffend voorbeeld. Jarenlang werden breedplaatvloeren toegepast in vloeren die in twee richtingen dragen, op een manier waarvoor de vloeren eigenlijk niet waren bedoeld. In de detaillering is al die tijd onvoldoende rekening gehouden met de afwijkende krachtswerking, waardoor de detaillering vaak niet voldeed. “Wij hebben daarbij met zijn allen onvoldoende opgelet, er was sprake van een tunnelvisie. Daarvan moeten we leren. Dat we aandacht moeten besteden aan verificatie en validatie bij nieuwe toepassingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook bij recentere innovaties als basaltwapening of geopolymeerbeton.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren