Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Constructeurs hebben ook een contactberoep!

Blog Karel Terwel, IMd Raadgevende Ingenieurs / TU Delft, mei 2020
'Lockdownkilo's', 'flatten the curve' en 'contactberoepen'. Ik hoorde de laatste maanden veel nieuwe termen, maar tegelijkertijd ook veel onzin. Bijvoorbeeld dat een constructeur geen contactberoep heeft. Juist in coronatijd werd ik me ervan bewust dat het tegendeel waar is.

Ik merk dat communicatie en contact essentieel is. Om te beginnen communicatie: als ik een prachtige som heb gemaakt, maar te weinig heb doorgevraagd wat de uitgangspunten zijn (bijvoorbeeld: is een tussenliggende kolom acceptabel?), dan kan die som al snel de prullenbak in.

Vervolgens maak ik een som met de juiste uitgangspunten, maar helaas zit er een misser in. Op dat moment ontstaat er een rekenkundig of, in het slechtste geval, een werkelijk probleem. Met een kort gesprek met een collega had dit voorkomen kunnen worden.

En tenslotte, als ik een mooie som heb gemaakt, die ook nog eens juist is en tot een mooie oplossing heeft geleid, maar ik vergeet te melden aan de tekenaar dat de berekende koppelwapening moet worden getekend, dan is die mooie som ook waardeloos. En zo kun je doorgaan voor alle stappen van ontwerp tot uitvoering.

Communicatie is dus essentieel. Het kost tijd en energie (wat ik geregeld merk na een hele dag videobellen). Het leidt ook nog eens af van wat ik als vakliefhebber leuk vindt: mooie constructies schetsen en berekenen. Maar het is ook waardevol: door contact met anderen merk ik dat ik mens ben. Zoals Jules Deelder zei: De omgeving van de mens is de medemens!

Communicatie kan digitaal of face to face. Digitale communicatie is vaak heel efficiënt. Het kan veel reistijd schelen door elkaar niet fysiek op te zoeken. Door af en toe even de camera uit te zetten tijdens een video call, kun je snel een paar emails wegwerken. Of ben ik de enige die dat doet?  Met efficiënt gebruik van email (niet te veel CC, gericht en bondig probleem uitleggen of oplossingen voorstellen) kun je bergen werk verzetten.

Maar ik mis de fysieke aanwezigheid van projectpartners wel. Het is veel handiger als ik even bij een collega kan langslopen om 5 minuten mee te kijken of een tekening wordt uitgewerkt, zoals bedacht was. Bij de start van een externe vergadering gaf ik voor corona meestal iedereen een hand. Als het moeizaam werd, of als er langs elkaar heen werd gepraat, had je in elk geval aan het begin een moment echt contact gehad! Ik ga het missen als we het komende jaar elkaar geen handen meer mogen geven.

Daarnaast, als ik met anderen aan tafel zit, merk ik veel makkelijker aan non-verbale signalen of boodschap duidelijk is, of dat er aarzelingen zijn.

Tenslotte, de onderonsjes na afloop van een vergadering geven vaak een hechtere band. Geregeld komen ook privézaken aan bod. Dit is de smeerolie voor het project. Door een band op te bouwen, gun ik de ander meer, en los ik problemen gemakkelijker op. 

Dus voor mij is het overduidelijk: een constructeur heeft gewoon keihard een contactberoep!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren