Kennisplatform over betonconstructies

Complexe vormen in futuristisch treinstation Zaha Hadid

do 4 mei 2017

Begin juni 2017 wordt in Napels-Afragola een nieuw, ultramodern station voor hogesnelheidstreinen geopend. Het 'Porta del Sud' vormt het belangrijkste kruispunt op het traject Rome-Napels-Salerno. De complexe vormen van het futuristische station zijn een typisch ontwerp van architect Zaha Hadid.

Het nieuwe treinstation is ontworpen in de vorm van een brug die 30 m boven de spoorwegen hangt en deze samen verbindt. Het station fungeert als een poort naar de stad Napels. Met S-vormige bogen, gebogen muren en kruisende en samenkomende gangen en vertrekhallen, is de architectuur geïnspireerd door de verkeersstromen van reizigers. De structuur van het gebouw is zodanig ontworpen dat de bezoekers van het station optimaal door het gebouw worden geleid en zo snel mogelijk hun bestemming bereiken.

De constructie

Ongeveer 20.000 m² vloeroppervlak is verspreid over in totaal vijf stationniveaus. Naast de twee hoofdgebouwen aan de oostelijke en westelijke uiteinden, zijn er vier gewapend betonnen bouwkernen gebouwd die gebruikt worden om het centrale atrium te bereiken. Van daaruit leiden trappen en roltrappen naar de perrons op het laagste niveau en naar de winkels op het bovenste niveau.

De hoofdbouwmaterialen die voor het station zijn gebruikt, zijn beton, glas en staal. Er zit ongeveer 19.000 m2 aan gewapende betonplaten in het gebouw en 26.500 m² aan muren, waarvan 16.500 m² aan hoge architectonische eisen moest voldoen. De twee perrons, elk 450 m lang, zijn samen met de bijbehorende ondersteuningsconstructie gebouwd met behulp van 44 Y-vormige betonnen pijlers.

Hoge kwaliteitseisen

De belangrijkste eis voor het complexgevormde bouwwerk was een zeer hoge kwaliteit van de betonoppervlakken. Daardoor lag tijdens de planning van de bekisting en steigers, evenals tijdens de verwerking van het beton, de focus op de werkvoorbereiding. Om aan de hoge architectonische eisen te voldoen, werd gekozen voor een kosteneffectieve oplossing bestaande uit een combinatie van standaard systeemcomponenten en maatwerk bekistingconstructies. PERI ontwikkelde een uitgebreide bekisting- en steigeroplossing voor het project.

Zaha Hadid

De spectaculaire projecten van Zaha Hadid met hun karakteristieke, elegante vormen zijn uniek en grenzen vaak aan het onmogelijke. De beroemde Iraaks-Britse architect ontving in 2004 als eerste vrouw de Pritzker-prijs, de Nobelprijs voor architectuur. Bekende ontwerpen van haar hand zijn onder meer het Aquatics Centre in Londen, het MAXXI Nationaal Museum in Rome, de Roca London Gallery, het Phaeno inWolfsburg en Paviljoenbrug EXPO 2008 Zaragoza. Zaha Hadid overleed op 31 maart 2016 op 65-jarige leeftijd.

Bron: PERI GmbH

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren