Kennisplatform over betonconstructies

Circulair beton heeft meerdere levens
Maximaliseren waarde beton door flexibiliteit en aanpasbaarheid
Ronald Wenting, Theo van Wolfswinkel, Lonneke van Haalen, Eline Dolkemade

di 17 juli 2018
artikel

Om de stap naar milieuneutrale gebouwen te maken, verschuift de focus steeds meer van het beperken van energiegebruik naar het minimaliseren van de milieubelasting van toegepaste materialen. De uitdaging hierbij is het slimmer ontwerpen van gebouwen door van minder grondstoffen gebruik te maken, het bewuster afstemmen van het ontwerp op de gewenste levensduur en meer en beter hergebruik van bestaande gebouwen of bestaande gebouwonderdelen.

Een belangrijke stap in duurzaamheid is circulair materiaalgebruik, ofwel hergebruik van schaarser wordende grondstoffen. Veel gebouwen of gebouwonderdelen zijn technisch nog prima, maar als er met geen mogelijkheid een huurder is te vinden voor het pand, komt sloop in aanmerking. Dit doordat het op de verkeerde plek staat, niet aanpasbaar is of de installatie gedateerd is. 
Een tweede of zelfs derde leven kan echter vanuit een circulaire economie interessant worden, zeker wanneer grondstoffen schaarser worden en daardoor waardevoller. Belangrijk is dus de vraag hoe beton circulair kan worden ingezet in het gebouwontwerp en wat er moet gebeuren om de waarde van betonconstructies te behouden, maar zeker ook te benutten in de circulaire economie (foto. 1).

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren