Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Bouwen op elkaar

Johan Galjaard roept constructeurs op mee te doen aan de Haagse prijsvraag voor een hoogbouwproject met particulier opdrachtgeverschap. Lees zijn nieuwe column.

Bouwen op elkaar

De gemeente Den Haag is op zoek naar een vernieuwend, creatief én uitvoerbaar hoogbouw-concept. En niet zomaar hoogbouw, maar hoogbouw in het kader van Kleinschalig Opdrachtgeverschap. Zelfbouw dus, maar dan de hoogte in. Het minimaal dertig meter hoge gebouw wordt niet in één keer gebouwd, maar in delen, steeds met andere opdrachtgevers. Door de jaren heen krijgt het dus pas zijn uiteindelijke vorm. Een unieke prijsvraag, zoals de gemeente het terecht noemt. De stad wil onder meer antwoord op drie vragen: hoe kan hoogbouw per onderdeel met steeds andere opdrachtgevers worden ontwikkeld, hoe bouw je door terwijl het al deels in gebruik is en hoe organiseer je dat hele proces?

Uiteraard is dit voor iedere bouwprofessional een uitdaging, maar u zult het me vast niet kwalijk nemen als ik vooral constructeurs wil oproepen om in teamverband met architecten mee te doen. De constructie speelt immers een cruciale rol. En dus is het een mooie gelegenheid om te laten zien dat juist constructeurs heel creatief zijn; dat ons vak veel meer is dan alleen rekenen en tekenen, zoals soms wordt gedacht. Dat de constructie veel meer is dan zorgen dat een gebouw overeind blijft.

Kleinschalige particulier opdrachtgeverschap is een uiting van het groeiend verlangen van mensen om hun eigen omgeving vorm en identiteit te geven. Om daar als constructeur een bijdrage aan te mogen leveren, is sowieso een voorrecht. Maar om dat vervolgens ook nog in een hoogbouw-jas te kunnen gieten, moet iedere constructeur tot de verbeelding spreken.

De prijsvraag bestaat uit twee rondes. In de eerste moeten deelnemers een beknopte visie geven. De beste twintig mogen in de tweede ronde hun ideeën uitwerken tot een ontwerp voor een specifieke locatie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het prijswinnende ontwerp gebouwd wordt. De registratietermijn sluit op 4 augustus.

Constructeurs aller landen, aan de slag!

ir. Johan Galjaard

Voorzitter VNconstructeurs

Verwante berichten

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren