Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Berekening staalspanning wapening

Rekenen in de praktijk (19) Matthijs de Hertog - 6 oktober 2022

De berekening van de scheurwijdte in een betondoorsnede is voorgeschreven in artikel 7.3.4.van NEN-EN 1992-1-1. Deze berekening is gebaseerd op een aantal invoerparameters die betrekking hebben op de doorsnede en op de toegepaste materialen, een aantal vaste parameters en de spanning in het wapeningstaal onder de te toetsen belastingcombinatie. In dit artikel is beschreven hoe de optredende staalspanning kan worden berekend.

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de 19e aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Lonneke van Haalen (ABT), Matthijs de Hertog (Nobleo), Jorrit van Ingen (WSP), ir. Friso Janssen (Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau), Jacques Linssen (redactie Cement) en Bart Vosslamber (Heijmans).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen.

Case

Deze case richt zich op het bepalen van (trek)spanning in de wapening bij een betondoorsnede. Deze spanning is nodig om de scheurwijdte te kunnen bepalen.

Uitgangspunten

hoogte doorsnede: 700 mm
breedte doorsnede: 400 mm
betonsterkteklasse: C20/25
E-modulus beton: Ecm = 30.000 N/mm2
E-modulus wapeningstaal: Es = 200.000 N/mm2
betondekking: c = 40 mm
beugelwapening: Øbgls = 12 mm
drukwapening: 4Ø12 / As,1 = 452 mm2  
trekwapening: 4Ø16 As,2 = 804 mm2
normaaltrekkracht: NE;fr = 80 kN
moment: ME;fr = 100 kNm

Invloedsfactoren scheurwijdte

In het artikel 'Invloedsfactoren scheurvorming' zijn een aantal scheurwijdteberekeningen gemaakt, waarbij verschillende inputparameters worden aangepast om de invloed daarvan op de scheurwijdte te beschouwen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren