Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Zilveren opening Depot Boijmans Van Beuningen

2 juli 2020

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot, is bijna gereed. Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september opent het kunstdepot voor het eerst, maar nog leeg, zijn deuren voor het publiek tijdens een speciale 'sneak preview'. Een jaar later gaat het echt open.

Van 25 t/m 27 september 2020 is Depot Boijmans Van Beuningen drie dagen lang geopend voor publiek tijdens de Zilveren opening*. Dit is de enige kans voor bezoekers om het unieke gebouw - inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam - te verkennen voordat het sluit om de verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen (151.000 objecten) mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde, functionerende en gemeubileerde gebouw wordt in het najaar van 2021 geopend tijdens de Gouden opening.

Architectonisch icoon

Na voltooiing is Depot Boijmans Van Beuningen een belangrijk nieuw architectonisch icoon voor de stad Rotterdam en ook voor Nederland. Het door MVRDV ontworpen en door BAM gebouwde depot wordt een nieuw soort typologie museumgebouw waar de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum. Bezoekers zijn uit eerste hand getuige van de ultieme zorg die aan elk kunstwerk wordt gegeven bij conservering, restauratie, transport en onderzoek. De kunstwerken in het depot zijn straks te zien bij objecten van hetzelfde materiaal en worden in tegenstelling tot in een kunstmuseum, niet getoond op basis van hun kunsthistorisch belang of in chronologie.

drieluik Kunstwerk in beton

In Cement is vorig jaar over het project Depot Boijmans Van Beuningen het drieluik ‘Kunstwerk in beton’ verschenen. Het eerste artikel in deze serie gaat over het architectonisch ontwerp, het tweede artikel over de uitdagingen in het constructief ontwerp en het derde artikel over de robuustheidsanalyse. In Betoniek kun je in het artikel ‘De cirkel is rond’ lezen over de bekistingsoplossingen voor het depot en in ‘Storten zelfverdichtend beton een precisiewerk’ over de uitvoering van de kolommen van het gebouw in hogesterktebeton.

* Wegens de maatregelen ten gevolge van de coronacrisis is nog niet te zeggen hoe de Zilveren opening zal plaatsvinden, via een livestream of met vele honderden Rotterdammers op 15.000 vierkante meter. Houd www.boijmans.nl/zilveren-opening en de social media van Boijmans in de gaten voor updates over het event.

Bron: Museum Boijmans Van Beuningen / BAM

Reacties

An van Veen 07 augustus 2020 11:51

Dag Kan ik me hierbij met 2 personen aanmelden voor toegang indien besloten wordt tot het toelaten van bezoekers/ Mogen dat alleen Rotterdammers zijn?

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren