Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Zelfherstel beton bewezen in de praktijk

8 maart 2016

Scheuren in het beton van parkeergarages kunnen om verschillende redenen voor problemen zorgen. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het zelfherstellende vermogen van beton. TU Delft heeft in het kader van het onderzoeksprogramma 'Ontwikkeling van zelfherstellende materialen' twee betonreparatiesystemen ontwikkeld: een vloeibaar herstelmiddel en een reparatiemortel, beide gebaseerd op de werking van actieve bacteriën. In samenwerking met BAM is de effectiviteit van beide producten beproefd voor het lekdicht maken van scheuren. De behaalde resultaten zijn dusdanig positief dat een grootschalige toepassing wordt voorzien.

Vloeibaar herstelmiddel

Het vloeibare herstelmiddel wordt toegepast als tweecomponentensysteem. De sterk alkalische buffer, aanwezig in de eerste laag viskeuze vloeistof, reageert met calcium bevattende voedingsstoffen, opgelost in de tweede vloeistof. Hierdoor vormt zich onmiddellijk een hoogviskeuze gel. De gel en de daarin voorkomende voedingsstoffen wordt vervolgens in de loop van enkele weken door de in de vloeistof aanwezige bacteriën omgezet in kalksteen, wat voor een permanente afsluiting van scheuren en poriën zorgt.

Na een eerste succesvolle kleine pilotstudie, uitgevoerd in een parkeergarage in Vlissingen, is een grootschalige toepassing uitgevoerd op tussenvloeren van een parkeergarage in Apeldoorn. Na anderhalve maand bleek de effectiviteit van het herstelmiddel waarneembaar in de vorm van sterk afgenomen waterdoorvoer. Na enkele maanden tot een halfjaar na behandeling zijn tijdens regenachtige perioden dan ook geen natte plekken aan plafond en onderliggende vloer meer zichtbaar.

Aanbrengen vloeibaar herstelmiddel met hogedrukspuiten

Reparatiemortel

Bij de reparatiemortel worden, in tegenstelling tot het vloeibare herstelmiddel, de bacteriën en voedingsstoffen in de vorm van een korrel aan de mortel toegevoegd. De stevige, van een coating voorziene korrel zorgt ervoor dat de bacteriën niet tijdens het inmengen actief worden maar pas op het moment van scheurvorming in de reeds aangebrachte, verharde mortel. Naast de korrel die zorgt voor zelfherstel van scheuren, bevat de reparatiemortel ook plastic vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat de uitgeharde mortel flexibel blijft waardoor een goede hechting met de ondergrond plaatsvindt en bovendien dat gevormde krimpscheuren zeer klein blijven (< 0,1 mm).

Een specifieke watervoerende scheur in een betonnen kelderwand van een gebouw in Assen bleek na twee reparaties met klassieke injectietechniek, nog steeds watervoerend. In overleg met TU Delft werd besloten een eerste kleinschalige pilot uit te voeren voor een watervoerende scheur in een betonnen kelderwand van een gebouw in Assen. Na een periode van circa drie maanden bleek de watervoering door de scheur geheel gestopt. Deze resultaten zijn aanleiding geweest een grotere pilot uit te voeren bij het Groninger Forum.

Groningen Forum

In de diepwanden van het Groninger Forum zijn met name bij de onderste verdieping op diverse locaties zweetplekken en kleinere lekkages door microscheurvorming zichtbaar. In overleg met het uitvoeringsteam is besloten deze lekkages te stoppen door toepassing van de nieuw ontwikkelde zelfherstellende reparatiemortel. Deze pilot is eind augustus 2015 uitgevoerd.

Eerst werd een snelverhardend cement aangebracht om de watertoestroom in de opengehakte scheuren te stelpen. Direct na het opdrogen van het cement werd de zelfherstellende mortel aangebracht. De aanwezige kalksteenvormende bacteriën in de mortel konden de microscheuren effectief afdichten. Tien weken na het aanbrengen van de zelfherstellende reparatiemortel in deze pilot bleken de voorheen aanwezige scheuren waterdicht.

Aanbrengen reparatiemortel bij het Groninger Forum

Lees meer in het Cement-artikel Zelfherstel bewezen in de praktijk

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren