Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Zalmhaventoren hoogste gebouw van Nederland

16 maart 2021

De high-rise-toren van De Zalmhaven in Rotterdam heeft de 165 m bereikt en is daarmee nu het hoogste gebouw van Nederland. Maar dat is nog niet de eindhoogte van de woontoren, die momenteel wordt afgebouwd. Er komt nog 50 m bij. Uiteindelijk wordt de Zalmhaventoren 215 m hoog en zal daarmee het record van het hoogste toren van de Benelux verbreken.

Drie weken geleden kreeg de Rotterdamse woontoren vlakbij de Erasmusbrug al een top 3-notering van hoogste gebouwen in Nederland, toen de 48e etage werd bereikt. Dankzij uitvoering grotendeels in prefab beton, aangebracht met een indrukwekkende hijsloods, groeit het gebouw in hoog tempo. De Zalmhaventoren is nu 25 cm hoger dan het vorige hoogste gebouw: de Maastoren. Ook die staat, net als de rest van de top 6 van hoogste gebouwen van Nederland in Rotterdam.

De Zalmhaventoren maakt onderdeel uit van het project De Zalmhaven, dat naast de high-rise-toren van 215 m nog twee mid-rise-torens van 70 m en verschillende stadwoningen omvat. De high-rise heeft een footprint van circa 35 × 35 m2 en wordt 61 verdiepingen hoog. De toren bestaat voornamelijk uit woningen. In de plint zijn de entree, een aantal kantoren, een gym en vier lagen met bergingen voorzien. Vanaf de 5e tot en met de 56e verdieping bevinden zich de woonlagen. Op de 57e en 58e verdieping (ca. 179 m+ en 183 m+) is het panoramarestaurant gesitueerd. Vanaf hier springt de contour van de toren naar binnen. In de bovenste drie smallere lagen zijn techniekruimten voorzien. De dakvloer ligt op circa 202 m+ en een naald van 13 m maakt de toren af tot 215 m+.

Meer lezen

Over het ontwerp en de uitvoering van De Zalmhaven lees je meer in het eerder in Cement verschenen artikel ‘Zalmhaven: hoogste woontoren van de Benelux’.

3D-app

Alvast een voorproefje van de Zalmhaventoren, nog voordat hij er compleet staat? Met Augmented Reality kun je nu de hele woontoren al in 3D-weergave bekijken, op de bouwlocatie of thuis op je bureau. De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met verschillende partijen een app ontwikkeld waarmee je nieuwbouwprojecten in 3D kunt zien. Het doel is Rotterdammers beter te laten ervaren wat de impact van een gebouw is op hun omgeving. Met medewerking van AM, Amvest en BAM Bouw en Techniek is de imposante, 215 m hoge Zalmhaventoren het eerste project in de 3D-app.
De 3D-app is ontstaan uit een experiment dat digitale 3D-informatie van een gebouw vertaalt naar Augmented Reality. Het geeft op locatie een realistisch beeld van het uiteindelijke bouwwerk. Door een QR-code op locatie te scannen, kun je het gebouw op ware grootte zien staan. Maar gebruikers kunnen een miniatuur versie van het gebouw ook gewoon op de keukentafel of in de woonkamer zetten en er omheen lopen. ''We hopen dat deze app andere ontwikkelaars inspireert om met deze techniek aan de slag te gaan”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Het gebruik van deze visualisaties kan volgens hem sterk bijdragen aan goede communicatie met de omgeving, omdat de impact van ontwikkelingen in de stad beter zichtbaar zijn. De techniek is ook interessant voor architecten, projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen.

Nieuwsgierig naar de 3D-weergave van de Zalmhaventoren? De app kan worden gedownload op  www.bouwenaanrotterdam.nl/3d-bouwprojecten.

Bron: NOS en Bouwen aan Rotterdam

Reacties

De Zalmhaven (bron: Zalmhaven CV)
bekijk ook
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren