Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Wijcon en Jansen Wesselink samen verder als Van Wijnen Engineering

di 23 maa 2021

Wijcon uit Dordrecht en constructiebureau Jansen Wesselink uit Drachten zijn vanaf 1 januari verder gegaan als Van Wijnen Engineering. Met de overname van Jansen Wesselink en de samensmelting met dochterbedrijf Wijcon streeft Van Wijnen strategische groeiambities en een landelijke dekking na.

- Gesponsord artikel -

Landelijke dekking

Van Wijnen en Jansen Wesselink werkten al een aantal jaar samen aan diverse opdrachten, onder andere met het woningbouwconcept Fijn Wonen. Bureau Jansen Wesselink is sinds de jaren 60 actief als adviseur bij bouwconstructies voor architecten, (semi-)overheden, bouwers, ontwikkelaars, particulieren en industrieën. De projecten van het Friese constructiebureau in onder meer woningbouw, onderwijs, zorg en utiliteitsbouw sluiten nauw aan bij die van Van Wijnen. Bovendien opereert Jansen Wesselink vooral in de noordelijke helft van Nederland. Een mooie aanvulling op de diensten van dochterbedrijf Wijcon, waardoor Van Wijnen met de overname de gewenste landelijke dekking voor constructeursactiviteiten kan realiseren. Robbert-Jan Meijers, directeur van Wijcon, krijgt de leiding over Van Wijnen Engineering.

Ketensamenwerking

Samen met partners werkt Van Wijnen aan innovatieve projecten door heel Nederland. Belangrijk in die samenwerking is volgens Van Wijnen ‘co-creatie’. Het idee achter co-creatie is dat het delen van kennis leidt tot vermenigvuldiging, de zogenoemde kenniscreatie. Door ketenpartners al in de ontwerpfase bij elkaar te brengen, kunnen wensen, kennis en ervaring bijdragen aan het gezamenlijke doel, maar ook leiden tot nieuwe inzichten. Het zorgt voor efficiëntere bouwprocessen en optimaal resultaat voor alle betrokkenen bouwpartners, de opdrachtgever én de omgeving.

Een voorbeeld van zo’n samenwerking is het project Het Zand in Terwijde, Utrecht, of ‘Toon’, zoals het appartementencomplex later is genoemd. Al aan het begin van de ontwerpfase betrok Van Wijnen in de rol van projectontwikkelaar, architecten- en adviesbureau Alynia en Van Wijnen Engineering (toen nog Wijcon) als hoofd- en detailengineer bij het project. Samen vormden ze sparringpartners voor de architect, Van den Berg Architecten. Zo kende het beoogde en geprefabriceerde bouwsysteem enkele beperkingen zoals de aansluiting en de plaats van de balkons. Doordat Van Wijnen Engineering al in de ontwerpfase betrokken was, kon de architect met alle restricties rekening houden waardoor het ontwerp zonder dure oplossingen in een prefab constructie kon worden uitgevoerd.

Na goedkeuring van de bouwaanvraag werd het project van het ontwikkelteam overgedragen aan het bouwteam van Van Wijnen. Door de integrale rol van Van Wijnen Engineering was het mogelijk om ook de detailengineering volledig te kunnen uitwerken. Alle prefab elementen, zoals wanden, balkons en trappen, maar ook de stalen elementen om balkons met de vloer te verbinden, werden door Van Wijnen Engineering zowel berekend als gemodelleerd. Hierdoor was het mogelijk om via sterk geautomatiseerde werkprocessen en het zogenoemde ‘File to Factory’ faalkosten aanzienlijk te verlagen en de voorbereiding en bouwtijd enorm te verkorten.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op www.vanwijnen.nl.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren