Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Wat is forensic engineering?

Met forensic engineering betrouwbaar de oorzaak van falen bepalen Huibert Borsje, Karel Terwel - 25 januari 2024

Ontstaat er een schade aan een constructie of stort een constructie (gedeeltelijk) in, dan kan 'forensic engineering' een rol gaan spelen. Forensic engineering wordt in de praktijk gebruikt als aanduiding voor onderzoek naar de oorzaak van dergelijk falen. Het proces van het onderzoek is van groot belang; het moet leiden tot betrouwbare uitkomsten. Bij een onbetrouwbaar proces is het immers mogelijk dat niet de juiste oorzaak wordt gevonden of niet de juiste partijen verantwoordelijk worden gehouden.

In het kort

  • Een hoger doel van forensic engineering is het leren van wat is misgegaan
  • De gewenste diepgang van een onderzoek wordt bepaald door het doel van het onderzoek en de wens van de opdrachtgever
  • In een onderzoek moet eerst een overzicht worden opgesteld van mogelijke oorzaken (hypothesen; scenario’s) en vervolgens moet van elke mogelijke oorzaak worden onderzocht of die kan zijn opgetreden (verificatie) of juist niet (falsificatie)
  • Er moet niet direct worden gestopt met onderzoeken als een mogelijke oorzaak is gevonden
  • Elk onderzoek moet als onderdelen bevatten: belasting, sterkte en historische informatie
  • De twee meest gangbare onderzoeksmethoden zijn de top-down methode en de bottom-up methode
  • Bij beide van deze methoden kan gebruik worden gemaakt van de ‘Delft approach’
  • Een instorting kan ook met de genoemde methoden worden onderzocht, mits het ingestorte deel overzichtelijk is en er niet teveel constructieonderdelen bij betrokken zijn
  • Een betrouwbaar onderzoek kan worden bereikt door een gestructureerd onderzoeksproces en het hanteren van het vierogen principe

Forensic structural engineering

Officieel houdt de term ‘forensic’ in dat er in dat onderzoek ook een gerechtelijk aspect moet zitten, ofwel civielrechtelijk ofwel strafrechtelijk. In dit artikel wordt als uitgangspunt aangehouden dat forensic engineering gaat om onderzoek naar het falen van een constructie.

Omdat forensic engineering bij meerdere werkgebieden van ingenieurs wordt toegepast, zou hier de term ‘forensic structural engineering’ beter op zijn plaats zijn. Omwille van de eenvoud is in dit artikel echter de algemene term ‘forensic engineering’ aangehouden.

Een hoger doel van forensic engineering is het leren van wat is misgegaan

Forensic engineering moet leiden tot betrouwbare uitkomsten met betrekking tot de oorzaak van falen van een constructie. Forensic engineering heeft ook nog een hoger doel: het leren van wat is misgegaan, om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer kan gebeuren. Daarmee kunnen toekomstige faalkosten, (nieuw) persoonlijk letsel of zelfs het vallen van dodelijke slachtoffers worden voorkomen. Een sprekend voorbeeld hiervan is het onderzoek naar de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van een parkeergarage in Eindhoven in 2017 [1] (foto 2). Uit het onderzoek bleek dat de oorzaak lag in een onjuist detail in het vloersysteem. Dat detail bleek ook in veel andere gebouwen met hetzelfde vloersysteem aanwezig te zijn, waardoor die constructies niet voldeden aan het in Nederland vereiste veiligheidsniveau. Toen dit bekend werd, konden bij die constructies preventieve maatregelen worden getroffen om eventueel toekomstig falen te voorkomen.

Bij zaken met slachtoffers blijkt het daarnaast heel belangrijk dat er op een begrijpelijke manier wordt gereconstrueerd wat er precies is gebeurd. Dat is voor nabestaanden zeer belangrijk in het verwerkingsproces (zie kader ‘Didcot’).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Karel Terwel - IMd/ TUDelft 09 februari 2024 09:27

Wij hebben vanuit de TU Delft de Forensic Escape Room ontwikkeld. Om een ervaring te krijgen met het vak, kun je dit sinds vandaag spelen: https://delftxtools.tudelft.nl/ForensicEscapeRoom/ Daarnaast is het mogelijk een online cursus via Edx te volgen: https://online-learning.tudelft.nl/courses/forensic-engineering-learning-from-failures/

Pieter Lanser 01 februari 2024 19:50

Kan je ergens studeren voor dit boeiende vak? Dit zijn toch de patholoog-anatomen van de constructieleer.....

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren