Kennisplatform over betonconstructies

Waarom is er nog geen bouwmuseum?
Marijn Bruurs

di 21 november 2017

Veel traditionele sectoren hebben hun eigen museum om te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. Er zijn meerdere museums over landbouw, scheepsvaart, visserij, de textielindustrie, de spoorwegen, etc. Waarom is er nog geen museum over de bouwpraktijk in Nederland? Zou een reden hiervoor kunnen zijn, dat veel van de gebruikte methoden en technieken door de jaren heen weinig zijn veranderd? Een ding staat vast, dat gaat veranderen.

De bouwsector kampt met een tekort aan vakmensen, terwijl de vraag naar onder meer (betaalbare) woningen in en rond de randstad juist enorm toeneemt. De vakman van morgen moet dus veel productiever worden dan de vakman van vandaag. Dat grote verschil is alleen structureel op te lossen met een ander bouw- en ontwerpproces.

In het ontwerpproces is al een eerste digitale slag gemaakt met BIM. In de uitvoering wordt gelukkig gestart met het experimenteren van het toepassen van (meer) gedigitaliseerde productietechnieken, waarbij 3D-betonprinten de meest in het oog springende is. Wat een verdere digitalisering van de bouw kan opleveren blijkt wel als we de bouw vergelijken met de reeds grotendeels gedigitaliseerde automobielindustrie. Eén werknemer in de Duitse automobielindustrie voegt per jaar drie keer zoveel waarde toe als één werknemer in de bouw in Nederland. Een hogere productiviteit is niet alleen goed voor de economie en de sector als geheel, maar het geeft bijvoorbeeld ook constructeurs meer ruimte om zich te onderscheiden.

Een gedigitaliseerd bouw- en ontwerpproces is ook belangrijk voor de veiligheid. Niet alleen voor de kwaliteit van het product bij oplevering, maar ook voor het bepalen van de impact van nieuwe inzichten. Kijk naar de recente breedplaatvloerenproblematiek en met name de tijd die het kost om te achterhalen bij welke gebouwen dit mogelijk een probleem is. Probeer dat maar eens aan autodealers uit te leggen die in relatief korte tijd succesvol meerdere grote terugroepacties hebben uitgevoerd in de afgelopen jaren.

Ik voorzie een belangrijke rol voor de constructeur in deze transitie, vanwege de nauwe verwevenheid van het vak met de andere ontwerpers en de uitvoering. De jonge constructeurs die zijn opgegroeid in een wereld waar (bijna) alles gedigitaliseerd is, zijn - als ze daar de ruimte voor krijgen en nemen - uitermate geschikt om te zorgen dat de huidige bouwpraktijk eindelijk naar het museum kan.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren