Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Het BIM automation tijdperk

Bedrijven moeten keuzes maken

Droomt u mee? Vanaf elk device een technisch complex product customized samenstellen en daarna volledig automatisch laten doorrekenen? Diverse soorten output die u als besteller nodig acht, automatisch laten genereren? Als consument direct bestellen, zonder enige productkennis? Met BIM automation en vervolgens BIM for Production (BIMfP) is dit geen fictie. Wel vereist het traject om hiertoe te komen specifieke kunde, focus en conceptkennis. Dat is dan ook dé grote rem op deze revolutie in de bouwbranche. De bouw heeft de komende jaren meer ontwikkelaars nodig met de juiste creatieve competenties en vakinhoudelijke kennis.

Dankzij BIM automation worden logische handelingen geautomatiseerd, waardoor er meer tijd is voor het toevoegen van meerwaarde aan het proces: het nemen van de juiste beslissingen. Automatisering van engineering is een innovatie die explosief zal uitbreiden het komende decennium, hier is geen twijfel over. Wie weet biedt ‘beslissingen nemen’ op een bepaald moment ook geen meerwaarde meer, omdat we kennis kunnen putten uit een grote vergaarbak aan gestructureerde data. Op dat moment komen we aan het hoofdstuk 'Artificial Intelligence'.

BIM automation engineer

Zo ver is het nog niet. Ikzelf ben dagelijks bezig met het initiëren en uitwerken van trajecten op het gebied van BIM automation, bijvoorbeeld door het automatiseren van betonnen (gewapende) concepten die engineering vereisen (fig. 1 en 2). Hierbij probeer ik altijd de werking van nieuwe ontwerpmethoden, die grenzen aan het onmogelijke, in de praktijk te bewijzen. Lang was er geen benaming voor deze rol, maar de functiebenaming BIM automation engineer lijkt nu een treffende. Gelukkig ben ik hierin niet alleen. Inmiddels heeft zich een ambitieus team om ons heen verzameld.

De rol van BIM automation engineer klinkt complex, maar het is te overzien als het proces in stukjes wordt opgedeeld en men bereid is om er een flinke hoeveelheid frisse energie in te steken. De software en hardware zijn inmiddels volwassen geworden (de adolescentiefase is in ieder geval bereikt) en de rekencapaciteit is zeker geen beperkende factor meer. Visueel programmeren is een trend die de ontwikkeling van bepaalde geautomatiseerde processen breder toegankelijk maakt. Veelal zijn het tools die het huidige engineeringsproces niet zozeer veranderen, maar wel efficiënter maken. Zeker wanneer bepaalde keuzes (lees: parameters) wijzigen naarmate het traject vordert; de grootste frustratie van ontwerpend Nederland.

Knoppen maken

De grote vraag is of bestaande bedrijven tijdig het licht zien en of bestaande bedrijfsprocessen nog wel binnen een paar jaar ‘om te krijgen’ zijn. Kleine startups kunnen veel sneller reageren op deze nieuwe technische mogelijkheden dan gevestigde grote bedrijven. Voor ons was dit zo’n vijf jaar geleden een reden om ons met een nieuwe afdeling, genaamd Virtual Design, volledig op innovatie te storten. De focus ligt hierbij zowel op het sociale aspect als op de harde technische kant. BIM automation en parametric design zijn innovaties die we binnen deze afdeling vormgeven en waarmee we nu al verschillende bedrijven assisteren.

De behoefte aan parametrische concepten wordt in de nabije toekomst steeds groter. Ik ben ervan overtuigd dat het voordelen biedt die in de toekomst gaan bepalen of u wel of niet mee blijft doen in de (bouw)wereld. Dit brengt ons bij de vraag aan de ingenieur anno 2018: “Gaat u knoppen drukken of knoppen maken?” Mijn advies: maak die keuze nu.
 

Gaat u knoppen drukken of knoppen maken?

De weerbarstige praktijk

Als we in de bouwwereld een concept of samenstelling van objecten engineeren, dan doorlopen we vaak een aantal stappen, conform het kwaliteitssysteem. Bij voorkeur doorloopt collega A dezelfde stappen als collega B, zodat we de kwaliteit kunnen leveren die we hebben beloofd. Tegenwoordig kunnen we bepaalde delen hiervan al (visueel) programmeren of parametriseren. De praktijk blijkt echter weerbarstig. Als gevolg van bepaalde ingesleten handigheidjes van unieke karakters, de welbekende maar niet vastgelegde bedrijfscultuur en de dynamische wetgeving, zie ik regelmatig dat bepaalde producten niet altijd logisch en eenduidig worden geproduceerd. Dit is niet vreemd overigens. Het is een logisch gevolg van hoe wij met zijn allen samenwerken in de bouwwereld.

Hoe kunt u wél eenduidig ontwerpen? Dat doet u door het ontwerpproces grondig te analyseren en waar mogelijk te automatiseren, stap voor stap. Hiervoor moeten medewerkers hun kennis en kunde durven delen en dat is zeker niet een vanzelfsprekendheid. Ook moeten knopen worden doorgehakt over handelingen die ogenschijnlijk al jaren worden gedaan zoals ze altijd al werden gedaan. Maar ik kan u verzekeren, zelfs die ingesleten werkmethoden hebben een logische, maar tijdsafhankelijke oorsprong die te achterhalen is.

Volledig autonoom engineeringsproces

Het automatiseren dat we kennen van tien jaar geleden (vaak een black box, in code geschreven door een software engineer zonder al te veel verstand van techniek en des te meer van nullen en enen) is niet meer hoe het huidige automatiseringstraject wordt aangepakt. Wij werken tegenwoordig graag volgens een zelf ontwikkeld en bewezen framework. Deze is gebaseerd op kleine gedragselementen die we bij voorkeur uiterst inzichtelijk visueel programmeren. Dit systeem geeft de mogelijkheid om met een (online) parameterinvoer direct je productiedata retour te ontvangen. Ik zal het herhalen: dit systeem geeft de mogelijkheid om met een (online) parameterinvoer direct je productiedata retour te ontvangen! Het is een vrijblijvende keuze of u het engineeringsproces van A tot Z wilt automatiseren, of bijvoorbeeld van A tot G, of van T tot Z. Ons streven is een volledig autonoom engineeringsproces, omdat je dan de meerwaarde van BIM automation ten volste gaat ervaren.

Een nieuw bedrijf

De afgelopen jaren heeft Wagemaker door BIM automation meerdere succesvolle procesverbeteringen voor de maakindustrie gerealiseerd. Het geloof in gebruikers die producten configureren op basis van gewenste productfunctionaliteit en de impact die dit fenomeen gaat hebben op de bouwwereld, heeft ertoe geleid dat Wagemaker een separaat bedrijf gaat oprichten. Een soort virtuele engineer voor bouwconcepten.

Wortels van het bedrijf

Als er na verloop van tijd vele BIMfP's zijn gemaakt en geproduceerd dan worden de mogelijkheden eindeloos, aangezien men dan met analyses van (big) data heel veel kennis kan vergaren. Om uiteindelijk zover te komen, zal uiteraard de visie tot in de wortels van het bedrijf moeten rijken. Het BIMfP moet uitgangspunt zijn voor alle handelingen en de handelingen moeten uitgangspunt zijn voor het BIMfP. Een balans in informatie die moet worden bewaakt; iets waar wij inmiddels in zijn bedreven.
 

BIM automation gaat het bestaansrecht van leveranciers in de bouw bepalen

De interesse in BIM automation en parametric design groeit sterk. In productieomgevingen waar de engineeringscapaciteit de bepalende factor wordt, gaan dergelijke ontwikkelingen zelfs op korte termijn al onderscheid maken. Persoonlijk denk ik dat de voordelen op langere termijn nog veel zwaarder gaan wegen en uiteindelijk het bestaansrecht van leveranciers in de bouw gaan bepalen. Wij zijn al enkele jaren vol in ontwikkeling (leest u bijvoorbeeld mijn artikel ‘Parametrische modellen’ uit 2012) en we merken dat veel bedrijven zoekende zijn naar ‘the next step’. Dit is vergelijkbaar met de zoektocht naar kennis over BIM in het traject dat reeds ruim 10 jaar gaande is. Precies 10 jaar geleden… toen ik mijn eerste parametrische modellen voor de maakindustrie vervaardigde. Het moment waarop het begon te kriebelen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren