Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Waardeloos??..

Het zoeken naar de juiste cliffhanger voor het schrijven van een blog en/of column is en blijft een creatief proces. Praat voor jezelf hoor ik u zeggen. Voor mij persoonlijk is het in ieder geval wel het geval. Veel ben ik daarbij afhankelijk van woon-werkverkeer, tijd onder de douche, allemaal momenten waarop je nadenkt over bepaalde zaken. Hier ontstond ook het juiste woord voor deze blog: waardeloos!

Je hebt wel eens van die momenten waarop je denkt: wat is nog de waarde van een bestek?  Zo zijn de beschreven teksten op het gebied van wapening blijkbaar loos van inhoud, met de steeds vaker voorkomende kreet "niet verrekenbaar". Hoe komt dat toch?

De overdracht van technische informatie uit bestekken is voor de uitvoerende organisaties van groot belang. Op zich is deze dus heel waardevol. De wapeningshoeveelheden uit die bestekken worden gebruikt om te kunnen vaststellen wat een bewerkingstijd van een constructieonderdeel is en de daarbij behorende maakbaarheid. Maar als deze opgave afwijkt van de werkelijkheid, wordt niemand wijzer. En wat te denken van de besteksparagraven met een industrieel karakter, met ook hier steeds vaker de kreet "volgens opgave leverancier". Is dit gestuurd op integrale samenwerking of wordt gewoon het risico van je afgeschreven?

Wellicht hebt u zich ook weleens afgevraagd om wat voor hoeveelheden het gaat binnen de totale bouwkolom. In totaal wordt circa voor 400.000.000 kilo wapening verwerkt. Met enige regelmaat zijn er contractvormen in de markt die geven dat een overschrijding van 10% voor de opdrachtnemer is. In veel gevallen wordt deze blijkbaar dan gewoon als risicopost opgenomen, waarde circa ? 42.000.000,00. Faalkosten? U mag het zeggen! Mijns inziens biedt een lichte verschuiving of verhoging van het honorarium van de adviseur hier wellicht mogelijkheden. Ook kan de toepassing van BIM ons hierbij een handje helpen door het brengen van de juiste informatie op een transparante wijze. Ik ben van mening dat we ons binnen de bouwkolom moeten beraden op dit alles, en een oplossing moeten bedenken. Het waardig uitvoeren van je professie, het nemen van verantwoordelijkheid en het verschaffen van juiste informatie is dan voor de maatschappij waardevol!

Willem van Dijk

Adjunct Stafdirecteur bij Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren