Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Kleur bekennen

Blog Willem van Dijk, Heijmans

Kleuren roepen emoties op, hebben een bepaalde aantrekkingskracht en beïnvloeden onze gemoedstoetstand. De emotionele waarde en het effect van kleuren kunnen daarbij heel persoonlijk zijn. De afgelopen periode spelen kleuren een grote rol in onze bewegingsvrijheid en ook in ons werk spelen kleuren een grote rol.

Kleuren doen er blijkbaar ook toe in de beoordeling van deskundigheid of een bepaalde mate van functioneren op managementniveaus. Vier jaar geleden maakte ik kennis in mijn nieuwe werkomgeving met de zogenoemde Management Drives. De kleuren geel, groen, oranje, blauw, rood en paars zijn hier de maatstaf. Een goed of fout bestaat niet als het over drijfveren gaat, maar deze methode geeft wel een bepaald zicht of visie op leiderschap.

Als ik kijk naar mijn eigen profiel, dan ligt de focus op de kleuren blauw, oranje en groen. De samenvatting hiervan, ik citeer de uitkomst vanuit deskundigen: “U heeft een vrij uitgesproken profiel, waarbij drie drijfveren het meest prominent aanwezig zijn. Het is voor uzelf en anderen duidelijk waar het om gaat. In goede doen kunt u alle energie inzetten op al die drie drijfveren.” Sommigen hebben voor blauw een allergie. Los van het feit dat het mijn lievelingskleur is, voel ik me er gelukkig bij!  

Om bij het zakelijke te blijven: ik heb een grijs-blauw verleden. Dit was een ontzettende mooie en leerzame periode. Deze kleuren hebben mij gevormd en de kans gegeven me te ontwikkelen tot wie ik nu ben. Hier ben ik dan ook trots op. Maar op het moment dat iets zijn kleur verliest, moet je keuzes maken. Inmiddels heb ik gekozen voor een vernieuwende kleur geel. Geel is de kleur van wijsheid, denkvermogen en intelligentie. Geel activeert de hersenen, zet aan tot werkzaamheid, zorgt voor creativiteit en fantasie en is ook een middel tegen neerslachtigheid. Als je in deze omgeving je werkzaamheden kan en mag verrichtten dan komt het wel goed!   

Uit onderzoek is gebleken dat sportieve teams die in een rood tenue spelen succesvoller zijn. De kleur rood heeft ook invloed op andere prestaties, maar dan tegengesteld. Het schijnt zo te zijn dat deelnemers van een intelligentietest slechter presteren als het voorblad rood is of als ze worden blootgesteld aan het woord rood. Het heeft dus een alarmerendere werking. We gebruiken rood om fouten te markeren en bij een rode kaart moeten we het sportveld verlaten of krijgen we een aantekening tijdens de audit van managementsysteem.      

Het constructeursregister moet kleur gaan bekennen

Rood dwingt ons ook om te stoppen bij een stoplicht. Binnen onze organisatie zijn we inmiddels gestart met de stoplichtenmethode, om de kwaliteit van samenwerking met onze constructieve adviesbureaus te meten en te volgen. De welbekende kleuren van het stoplicht geven op verschillende indicatoren in één oogopslag aan hoe de vlag erbij hangt. Dit gaat onze organisatie helpen om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. Ik kan me overigens groen en geel ergeren aan het feit dat er op andere plekken binnen de branche op dit vlak nog zo weinig wordt gedaan. Het constructeursregister moet hier dan ook kleur gaan bekennen, om zo het kaf van het koren te kunnen scheiden. En om ervoor te zorgen dat we niet met een zwarte lijst moeten gaan werken.

We hebben allemaal onze favoriete en minder favoriete kleuren. We associëren kleuren met bepaalde herinneringen en geven er in veel gevallen een waardeoordeel aan. De waarde en het effect van een bepaalde kleur kan dus verschillen. Laten we dit zo houden!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren